На Дніпропетровщині відкриють центр протезування й реабілітації Superhumans, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час відрядження в область.

Для центру Superhumans реконструюють будівлю однієї з лікарень міста. Після реновації площа клініки становитиме приблизно 1 945 м2. Тут буде зона реабілітації, лабораторія протезування й стаціонарне відділення для складних випадків. 

Такий вигляд матиме Superhumans у Дніпрі ФОто: МОЗ

Також у закладі зроблять ремонт, а працівників забезпечать усім необхідним обладнанням. На прилеглій території облаштують зону для відкритої реабілітації й відпочинку пацієнтів. У реабілітаційному центрі зможуть надавати послуги для 600 пацієнтів на рік.

Віктор Ляшко з представниками місцевої влади також провели нараду щодо реконструкції Криворізької міської клінічної лікарні №2. Медзаклад є одним із найбільшим у регіоні. Тут планують реконструювати внутрішні приміщення, замінити інженерне й медичне обладнання, меблі, утеплити фасад будівлі й реконструювати внутрішні інженерні мережі, провести благоустрій. Для проведення робіт уряд уже виділив майже 195 мільйонів гривень.

Проєкт реконструкції головного корпусу Криворізької міської клінічної лікарні №2 Фото: МОЗ

«Вибір регіону не випадковий, бо він близько до фронту. [Дніпропетровська] область є своєрідним медичним хабом для поранених українців, тому є потреба акумулювати найкращі технології й досвід», – зазначив Ляшко.

   

Перший центр реабілітації почав роботу у Львівській області у квітні 2023 року. До роботи в центрі залучили фахівців із США і ЄС. Для постраждалих від війни доступні лабораторія з виготовлення й збирання протезів, департамент фізичної реабілітації, басейн для реабілітації й відділення психологічної підтримки.

   

Ще один центр відкриють в Одесі. Площа Superhumans становитиме 4 000 м². Там діятиме лабораторія протезування, відділення фізичної реабілітації й центр психологічної підтримки й реінтеграції ветеранів.

   

Редакція The Village Україна поговорила з Олексієм Притулою, котрий має ампутації двох ніг. Військовий став одним із першим пацієнтів у Superhumans і безкоштовно отримав протези.

Фото й обкладинка: МОЗ