Територію біля гори Юрковиця й заводу Ріхерта, що на старому Подолі, хочуть забудувати попри петиції містян, повідомляє депутатка Київради Євгенія Кулеба. У спільноті «Спадщина» кажуть, що забудовник, A Development, не публікує оновлений проєкт.

За словами Кулеби, наприкінці засідання постійної комісії з питань збереження та захисту культурної спадщини, коли всі розійшлися, до порядку денного внесли й розглянули питання розподілу ділянки майбутньої забудови.

Активісти спільноти «Спадщина» пишуть, що забудовник просить розділити земельну ділянку на дві: ділянка будівництва та ділянка рекреаційного призначення. «Втім, чи будуть збережені корпуси броварні Псьол з цільовим призначенням «будівництво» – питання риторичне», – додають у спільноті.

У коментарі «Віледжу» в A Development стверджують, що ділянка, яку мають на увазі активісти, належить іншій юридичній особі – ТОВ «В-Констракшн». За словами девепера, він виконає всі зобов’язання, визначені в охоронному договорі і що проєкт рішення стосується ділянки з іншим кадастровим номером.

У «Спадщині» додають, що жодних публічних обговорень із громадою щодо змін у проєкті не було. Натомість у ТОВ «Керамблоки-Інвест» (корпоративні права придбала A Development) у коментарі «Віледжу» кажуть: як орендарі ділянки мають право на поділ ділянки згідно із чинним законодавством і за погодженням Київради (без публічних обговорень із громадою).

Крім того, за словами Кулеби, «представник забудовника брехав, що зміни в концепції погоджено з громадою, брехав, що вони обговорені з Дмитро Перов». У A Development відповідають, що «до брехні вдалась пані Кулеба». Послухати засідання комісії можна за посиланням.

   

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття. Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання». 

У квітні й серпні дві міські петиції щодо захисту гори зібрали по 6 000 необхідних голосів. Утім у відповіді на першу з них Київрада зазначила, що підстави для припинення права користування земельною ділянкою немає, а щоб створити там парк, ініціатор має подати перелік документів.

У серпні стало відомо, що забудовник A Development, який раніше збирався будувати ЖК «Ріхерт&Парк» площею понад 100 тисяч м2 в ареалі Юрковиці, обіцяє збільшити паркову й рекреаційну зону до 13,5 гектара. Водночас кияни виступають проти забудови Юрковиці і Щекавиці й натомість закликають створити на цій території національний парк «Пагорби Києва». 

У серпні петиція щодо створення парку на Юрковиці і Щекавиці також зібрала потрібні 25 тисяч голосів на сайті президента України. Автор просить створити на Київських горах національний парк «Пагорби Києва» й каже, що місцева влада, яка розпоряджається цією ділянкою, не діє в інтересах людей.

   

Разом із мешканцями Подолу, урбаністом, транспортним аналітиком, департаментом охорони культурної спадщини й забудовником A Development редакція The Village Україна розбиралася в деталях проєкту.

Обкладинка й фото: Євгенія Кулеба