Міністерство культури не погоджувало будівельні роботи на Бессарабському ринку в Києві, повідомляють активісти спільноти «Спадщина».

Про це йдеться у відповіді міністерства на їхній запит. Зокрема, зазначають, що не давали дозвіл консервувати, рестраврувати чи пристосовувати Бессарабський ранок. А проєкт капітального ремонту освітлення міністерство погоджувало ще у 2017 році, і ці роботи вже виконали раніше.

Що відбувається?

На початку серпня Дмитро Перов повідомив, що в приміщенні Бессарабського ринку в Києві проводять роботи. Робочі пояснювали, що там буде реконструкція, але вивісок не було.

Згодом КМДА підтвердила, що там організовують частину внутрішнього простору й відновлюють торгові ряди. Ринок не припиняє роботи, там прибирають надбудови пострадянського періоду, але втручатися в історичні деталі конструкцій не будуть, оскільки будівля внесена до переліку памʼяток архітектури.

Тоді ж активістів закликали не маніпулювати «реконструкцією», оскільки для проведення рестраврації має бути розроблений і затверджений проєкт. А згодом повідомили, що мають тимчасово призупинити роботи, поки не встановлять, хто їх здійснює, за чиїм погодженням і контролем.

   

Бессарабський ринок побудували в 1910–1912 роках на кошти цукрозаводчика Лазаря Бродського. Він призначив кошти на його будівництво в заповіті. Архітектором ринку був Генріх Ґай.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов