В Україні стартував проєкт, у межах якого охочих жінок навчатимуть водити вантажівки для подальшого працевлаштування, повідомляє Урядовий портал.  

Проєкт ініціювали через дефіцит водіїв у країні, спричинений повномасшатбним вторгненням. Брак фахівців становить приблизно 30%. Планують навчити 100 жінок, які після завершення курсу отримають водійські посвідчення категорії «С» або «СЕ». Тобто водійки зможуть керувати фурами, зокрема з причепом. Обіцяють працевлаштувати 80 випускниць у компаніях, які приєднаються до проєкту. Щонайменше 10 компаній готові долучитися до ініціативи.

Для участі у відборі потрібно заповнити анкету до 26 вересня. Учасниці також повинні мати дійсне посвідчення категорії «В» або «С» й понад три роки досвіду водіння (на категорію «В»). Поки що до ініціативи можуть долучитися охочі з чотирьох міст: Київ, Тернопіль, Рівне й Хмельницький. 

Навчання триватиме півтора-два місяці, з яких приблизно три тижні виділять на практичну підготовку водійок. Усі витрати на навчання покриває проєкт, однак дорогу й проживання жінки оплачуватимуть самі.

   

Напередодні КП «Київський метрополітен» запустив набір на безкоштовні навчальні курси. Навчання триватиме 26–28 тижнів, учасники отримають стипендію приблизно 8000–8500 гривень. Після завершення курсів, кандидати отримають посвідчення на право керування електропотягом і зможуть працювати в метрополітені.

Однак з’ясувалося, що керівництво метрополітену відмовляє жінок працювати машиністками потяга. Одна з кандидаток розказала, що начальник не планує брати жінок на роботу, бо «він особисто не можу вчити жінок» і «жінки не можуть у кабіну залізти».

   

Жінок також навчать водити міські автобуси. Ініціатива спрямована на подолання дефіциту кадрів й упереджень щодо професій. Жінки отримають кваліфікаційну картку водія (код 95), що підтверджує профкомпетенцію за євростандарами.

Обкладинка: Урядовий портал