Новий пасажирський термінал побудують на словацькому кордоні на пункті пропуску «Ужгород – Вишнє-Нємецьке», повідомляють у Мінрозвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Підготовчі роботи до будівництва вже почали. Зокрема, встановили модульні будівлі для працівників митної й прикордонної служби, оновили санітарні приміщення й дорожнє покриття. 

На наступному етапі підготують до реконструкції наявний і будуватимуть новий пасажирський термінали на пункті пропуску. Підготовку проєктної документації планують завершити до кінця 2024 року й навесні наступного року почнуть реконструкцію й будівельні роботи.

Для поліпшення руху на пункті пропуску створять по одній смузі для пасажирських автобусів і по чотири смуги для легкових авто на в’їзд і виїзд з України. Також планують облаштувати пішохідний коридор, навіси для огляду легкового транспорту, бокс для поглибленого огляду машин та автобусів з оглядовою ямою, громадський санвузол й автоматичний шлагбаум.

У межах робіт планують реконструкцію службової будівлі митної й прикордонної служб відповідно до норм і стандартів безбар’єрного доступу для маломобільних груп населення.

Будівництво терміналів дасть змогу збільшити пропускну спроможність пункту й розмежувати рух пасажирського й вантажного транспорту. Зараз «Ужгород – Вишнє-Нємецьке» – єдиний пункт пропуску, який можуть перетнути вантажівки, які прямують у Словаччину. 

   

До кінця серпня 2025 року розширять прикордонний пункт «Ягодин – Дорогуськ». Там панують реорганізувати й оптимізувати транспортну схему, зокрема, збудувати пішохідний перехід на пункті пропуску, а також звести додатковий вантажний термінал.

   

Загалом в Україні мають модернізувати 42 пункти пропуску до 2026 року. Для цього виділили 115 мільйонів доларів через проєкт USAID.

Фото й обкладинка: Мінрозвитку громад, територій та інфраструктури України