В Україні запустили кампанію «Будь другом. Собі теж» про ментальне здоров’я чоловіків у межах Всеукраїнської програми «Ти як?»

Кампанію запустили, щоб заохотити чоловіків звертатися по допомогу, коли вони її потребують. «Бути другом собі теж означає дбати про себе так само, як і про інших, піклуватися про себе та власне ментальне здоров’я», – каже команда проєкту.

Тема ментального здоров’я давно стала табуйованою для більшості чоловіків, тим паче під час повномасштабної війни. Зокрема, через страх осуду друзів, колег, близьких і незнайомих. Тож чоловіки приховують свої почуття й не говорять про проблеми й переживання. 

До того ж ще з дитинства хлопцям нав’язували стереотипи на кшталт «чоловіки не плачуть» і «мають стримувати емоції». Цією кампанією закликають суспільство зруйнувати стереотипи й переглянути свої погляди на проблеми ментального здоров’я.

Роль ветерана в проморолику виконує воїн російсько-української війни, телеведучий каналу ICTV2 Олександр Швачка. «Він на власному досвіді відчув важливість підтримки для військових. Своєю участю в кампанії прагне заохотити чоловіків дбати про власне ментальне здоров’я і звертатися по допомогу». 

У межах кампанії також проводитимуть окрему кампанію в соцмережах, розміщуватимуть зовнішню рекламу й запустять соцрекламу на радіо й телебаченні. У середині вересня на залізничному вокзалі Києва відкриють фотовиставку, що розповість історії підтримки й взаємодопомоги.

   

Із вересня 2024-го в українських школах викладатимуть «Уроки щастя» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Курс розкриватиме «найважливіші знання й навички, без яких неможливе щасливе, змістовне й плідне життя». Докладніше про те, що вивчатимуть у межах курсу, читайте тут.

   

Редакція The Village Україна поговорила з Оксаною Збітнєвою про роботу Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», її проміжні результати й зміни, яких нам варто очікувати.

Відео й обкладинка: «Ти як?»