Садибу Маліна (Зеленських), що на вулиці Кониського, внесли до реєстру об’єктів культурної спадщини Києва, пише КМДА.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав відповідний наказ й вніс до реєстру іще 4 об'єкти:

  • Ансамбль керамічних панно Будинку національних творчих колективів України на бульварі Тараса Шевченка, 50-52. Їх авторкою є художниця Ольга Рапай.

Ольга Рапай – українська скульпторка й керамістка. Вона оздоблювала Будинок національних творчих колективів, Національну бібліотеки України для дітей, Інституту ботаніки, фізіології, готелі «Славутич», «Братислава», «Краків» та інші.

Панно для Будинку національних творчих колективів вона створила у 1987 році. Декор на стіні площею 300 м² є ручною роботою з керамічною плитки. Там Ольга Рапай зобразила казкових птахів і тварин, дерева й квіти. 

  • Прибутковий будинок Анастасії Іллінської на вулиці Золотоворітській, 11.

Тут розташований закинутий готель «Прага», який звели у 1880 році як триповерховий прибутковий будинок за проєктом архітектора Шіле. Будинки комплексу були відомі під назвою «Номери Ільїнської», за прізвищем тодішньої власниці.

Сучасні власники раніше виграли суд про виключення будинку на Золотоворітській з переліку складових комплексу об’єкта культурної спадщини. Пам'ятку хотіли рестраврувати й перетворити на готельно-офісний комплекс.

  • Флігель садиби київського війта Григорія Киселівського на вулиці Григорія Сковороди, 1.

Будинок навпроти старого будинку Києво-Могилянської академії побудували в 1891 році за проєктом архітектора Гарденіна. Тоді це був цегляний одноповерховий флігель з кам'яними погребами на садибі відставного підполковника Киселівського. 

  • Прибутковий будинок родини Зелінських на вулиці Тарасівській, 23-25.

Це житловий будинок, який збудував у 1899–1900 роках архітектор Краусс. Будівля є зразком київського неоренесансу.

 

 

 

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває ще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли. 24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Того ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку до 23 вересня. 

У серпні журналісти «Слідство.Інфо» виявили, що знесену садибу Маліна можуть не відновлювати й ніхто не понесе за це покарання. Журналісти отримали від КМДА копію укладеного напередодні Меморандуму й показали його юристу.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення в порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби ЧИТАЙТЕ ТУТ. 

Обкладинка й фото: Rasal Hague, «Мапа Реновації», «Культурна спадщина Києва», «Звід пам’яток історії та культури»