У Свято-Михайлівську клінічну лікарню Києва госпіталізували 17 пацієнтів із гарячкою Західного Нілу від початку літа 2024 року, повідомляє директорка департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Серед хворих – десять чоловіків і сім жінок, які проживають у Києві. Також двоє з них є мешканцями Київської й Черкаської областей. Через важкий стан хворі потребували стаціонарного лікування. Крім того, трьох пацієнтів не змогли врятувати через важке ускладнення гарячки – менінгоенцефаліт.

Які симптоми:

За своєю будовою вірус подібний до тих, що спричиняють енцефаліти. Серед перших симптомів хвороби – озноб і швидке підвищення температури, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від двох до шести днів, а у важких формах захворювання може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

У важких випадках вірус також провокує запалення мозкових оболонок і речовини головного мозку, лімфаденопатію (збільшення розміру лімфовузлів), ураження слизових оболонок та екзантему (зазвичай вражає дітей раннього віку; основними її ознаками є підвищена температура й висипання по всьому тілу). 

Як можна заразитися:

Головним джерелом гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітніх птахів, у крові яких високі концентрації вірусу перебувають від 14 до 200 днів. Також резервуаром вірусу можуть бути деякі дрібні ссавці, гризуни й кажани. Проте в них концентрація вірусу менша й зберігається нетривало.

Захворювання переносять певні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю, а потім передають вірус тваринам і людям через укуси. Інфікована людина не здатна передавати вірус іншим.

Наразі немає зафіксованих випадків передачі цього вірусу від людини до людини в разі безпечних контактів, а також зараження лікарів за умови дотримання заходів інфекційного контролю.

Також вкрай рідко можна заразитися вірусом під час трансплантації органів, переливанні крові, грудному вигодовуванні й передати вірус від матері до дитини.

Як не захворіти:

Рекомендують дома встановити москітні сітки, щоб змешити ризики захворіти. Також потрібно використовувати репеленти й одягати на прогулянки речі, які закривають тіло.

Як і за будь-якого захворювання, за перших його ознак треба звертатися до лікарів і лікуватися під наглядом фахівців. «Зі зниженням температури повітря й зникненням комарів небезпека гарячки знижується майже до нуля», – каже Гінзбург.

   

Гарячка Західного Нілу поширена в багатьох країнах Африки, Азії, Середземноморʼя. Окремі спалахи реєструють у країнах Центральної Азії (Казахстан, Туркменія, Таджикистан), Закавказзя (Азербайджан, Вірменія), США, Канаді, Мексиці, країнах Центральної Америки й Карибського басейну, Австралії, також зафіксовані випадки в Україні.

 

Уп’ятеро більше випадків захворювання на коронавірус зафіксували лише в Києві за липень, як порівняти з червнем 2024 року. Розповідаємо, чи треба вже зараз іти до пункту вакцинації.