«Енергоатом» планує добудувати закинуту раніше Чигиринську АЕС на Черкащині, повідомляють у пресслужбі.

До 2050 року в Україні передбачають збільшити потужності атомної генерації й для цього шукають нові майданчики для будівництва. Найбільш перспективним в «Енергоатомі» вважають Чигиринський, що поблизу містечка Орбіта. Там планують побудувати чотири нові енергоблоки за технологією АР1000.

Зокрема, депутати вже надали дозвіл на передавання земельних ділянок у постійне користування «Енергоатому». Компанії передадуть земельну ділянку площею майже 40 гектарів. Також у майбутньому відновлять містечко Орбіта.

Що відомо про будівництво Чигиринської АЕС

Будувати Чигиринську АЕС вирішили в 1970 році. Поруч планували звести містечко енергетиків на 20 тисяч жителів [як містечко Славутич у Київській області, яке створили для енергетиків ЧАЕС]. Власне будівництво проводили до 1989 року, однак під тиском громадськості його вирішили зупинити.

Зараз на місці будівництва АЕС і містечка занедбані руїни. Там збереглися порожні дев’ятиповерхівки, адмінбудівлі, магазини й інші об’єкти інфраструктури.

   

Для посилення енергетичної безпеки України «Енергоатом» проводить ремонтно-відновлювальні роботи на енергоблоках №3 й №4 Хмельницької АЕС. Також там почали будівництво двох енергоблоків №5 і №6 за американською технологією. Ними можна буде маневрувати, зокрема, під час атак армії РФ на енергоінфраструктуру.

Фото й обкладинка: Ukren91, Kamelot (Wikimedia)