Вода в річці Десна на Київщині не перевищує гранично допустимі концентрації органічних і мінеральних речовин, повідомили в КМВА за результатами екологічної інспекції.

Вміст кисню в річці також у межах норми, мору риби не виявили. Комісія з техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій доручила щоденно моніторити якість води в Десні, зокрема у Вишгородському й Броварському районі. Інспектори рекомендують утриматися від купання й вилову риби в Десні, не використовувати воду для господарських потреб і поїння худоби.

Що сталося

Напередодні в регіональному офісі водних ресурсів у Сумській області повідомили про забруднення річки Сейм, що є притокою Десни. Зокрема, повідомляли про зміну кольору в річці, зниження кисню у воді і підвищений вміст хімічного споживання кисню. 

У Держагенстві меліорації та рибного господарства зазначили, що російські окупанти отруїли річку Сейм. Росіяни ймовірно почали скидати невідомі речовини в річку з 14 серпня, що спричинило масштабне забруднення водойми. Унаслідок низького вмісту кисню у воду почався мор риби.

Жителям Чернігівщини повідомили про значне погіршення якості води й закликали не купатися в річках, не виловлювати рибу й не використовувати воду з річки для господарських потреб.

До чого тут Десна

Про забруднення води в Десні повідомив Вишгородський міський голова Олексій Момот. Він зазначив, що в Десні і її затоках виявили отруйну речовину, яка спускається по течії з російського кордону.

Станом на зараз Момот видалив це повідомлення зі сторінки Фото: скриншот 

   

У Києві планують провести реконструкцію водопостачання й водовідведення впродовж трьох років. У планах – реконструкція Бортницької станції аерації, Дніпровської й Деснянської водопровідних станцій, також мають замінити трубопроводи, реконструювати й збудувати нові напірні каналізаційні колектори та звести реверсивну насосну станцію на острові Великий.

Фото й обкладинка: Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області, Держагенство меліорації й рибного господарства