Забудовник A Development, який раніше збирався будувати ЖК «Ріхерт&Парк» площею понад 100 тисяч м2 в ареалі Юрковиці, обіцяє збільшити паркову й рекреаційну зону до 13,5 гектара.

Концепцію проєкту вирішили змінити після аналізу динаміки ринку. «Враховуючи стагнацію галузі, що призвело до десятикратного падіння кількості інвестиційних угод станом на липень 2024 року (за даними Мінфіну й аналітичної платформи «ЛУН») як і попиту загалом, прогнозованого обʼєму інвестицій, реалізація проєкту в раніше презентованій концепції буде економічно недоцільною», — коментують в A Development.

Водночас кияни виступають проти забудови Юрковиці і Щекавиці й натомість закликають створити на цій території національний парк «Пагорби Києва». Відповідна петиція вже зібрала потрібні 25 тисяч голосів на сайті президента України. Зокрема, її автор пропонує об’єднати Смородинський і Богуславський узвози вздовж вулиці Кирилівської, гори Юрковиця, Щекавиця й Замкову гору.

Що хочуть змінити

Девелопер планує зменшити площу житлових будинків на 30%, натомість залучити більше резидентів комерційного сегменту нерухомості. Наприклад, у приміщеннях старої броварні хочуть облаштувати фудхол і коворкінг, схожий на на той, що побудували на Арсенальній. Також планують відкривати кав’ярні, невеличкі крамниці й ведуть перемовини щодо залучення операторів медичних й освітніх закладів.

В ареалі Юрковиці девелопер планує облаштувати екостежки й оглядові майданчики. Згодом у парковій зоні можуть створити об’єкти культурного призначення – філармонію чи концертний майданчик, кажуть в A Development. Зараз ведуть перемовини з меценатами й партнерами, які могли би допомогти з фінансуванням простору.

  

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття. Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання». 

У квітні й серпні дві міські петиції щодо захисту гори зібрали по 6 000 необхідних голосів. Утім у відповіді на першу з них Київрада зазначила, що підстави для припинення права користування земельною ділянкою немає, а щоб створити там парк, ініціатор має подати перелік документів.

 

Разом із мешканцями Подолу, урбаністом, транспортним аналітиком, департаментом охорони культурної спадщини й забудовником A Development редакція The Village Україна розбиралася в деталях проєкту.

Обкладинка: «Лун Місто»