Укрпошта випустить благодійну марку «Хвилина мовчання» в День пам’яті загиблих захисників і захисниць України, який відзначають 29 серпня.

На марці відтворили ілюстрації донецького художника Сергія Майдукова «Марсове поле. Львів» і «Меморіал на Майдані Незалежності. Київ». Доповненням до випуску є вірш української поетеси Ліни Костенко «І жах, і кров, і смерть, і відчай».

Тираж марки – 350 тисяч екземплярів. В аркуші п’ять марок й один купон. До поштового набору також входить конверт і папка. Набір коштує 110 гривень, його вже можна передзамовити за посиланням або придбати на пошті з 29 серпня.

День пам’яті захисників і захисниць України започаткували 29 серпня 2019 року – у день Іловайської трагедії (такий указ президент Зеленський підписав 23 серпня 2019 року). У 2014 році на Донбасі загинули 366 українських бійців під час боїв за Іловайськ, їх розстріляли російські військові.

«Цей випуск укотре нагадуватиме нам зупинитися й схилити голову в пам’ять про тих, хто бачив «і жах, і кров, і смерть, і відчай», хто боровся й поліг за нашу землю», – додали в пресслужбі.

   

Загальнонаціональну хвилину мовчання для вшанування загиблих на війні з Росією започаткували в березні 2022 року. Кияни створили петицію із закликом запровадити хвилину мовчання в Києві, зокрема повідомляти про хвилину мовчання по гучномовцях, у метро, запустити рекламу. Влада зазначила, що підтримує ініціативу киян, однак зупинити місто на хвилину неможливо.

Фото й обкладинка: Укрпошта