Зруйновану модерністську альтанку у внутрішньому дворику на вулиці Костянтинівська, 56, що на Подолі, відновили, повідомили місцеві мешканці «Хмарочосу».

Наприкінці грудня німецька агенція GIZ виділила кошти на відновлення альтанки. Роботи не могли почати до настання теплого сезону. Також відновлення переносили через пошуки ліцензованих компаній й обстріли. Коли все ж почали ремонт, то з’ясували, що в альтанки немає фундаменту, а цегла розсипалася в руках. 

Проєкт відбудови альтанки на Подолі ФОТО: Podil Postmodern

За процесом відновлення стежив один з архітекторів-авторів оригінального проєкту забудови – Юрій Шалацький. Зокрема, йому не сподобався колір бетонних парапетів, які мали бути світлішими.

   

Альтанка у внутрішньому дворику є частиною експериментальної житлової забудови. Протягом 1884–1992 років біля станції метро «Тараса Шевченка» створили чотири модерністські квартали за проєктами архітекторів Юрія Шалацького, Георгія Духовичного, Тетяни Лазаренко, Леоніда Мороза й Ігоря Шпари.

Уперше альтанку почали зносити в жовтні 2020 року. Зокрема, її демонтаж проводили через скарги місцевих, буцімто тут часто пили алкоголь, а сама альтанка була в незадовільному стані.

Половину альтанки зруйнували за 10 хвилин. Тоді не провели жодної експертизи, не попередили мешканців про демонтаж. Також не проводили громадські обговорення щодо знесення.

У червні 2023 року альтанку планували демонтувати вдруге. Її мали знести через аварійний стан і численні скарги мешканців прилеглих будинків. Тоді спільнота Ukrainian Modernism запустила збір коштів на відновлення альтанки.

Фото, відео й обкладинка: Podil Postmodern, Ксенія Семенова, Тетяна Максименко, Ukrainian Modernism