Армія РФ завдала масованого ракетно-дронового удару по Україні.

ППО працювала в Києві, Вінниці, Одесі, Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Полтаві, Харкові й інших містах. 

UPD. 15 областей постраждали сьогодні внаслідок російської масованої атаки, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Армія РФ застосувала різні види озброєння: БпЛА, крилаті ракети, «Кинджали». Ціллю стала енергетична інфраструктура. 

UPD. Сьогодні армія РФ завдала одного з найбільших ударів по Україні, повідомляє президент України Володимир Зеленський. Більше сотні ракет різних типів і близько сотні дронів Shahed. Є загиблі й десятки поранених. Також багато пошкоджень в енергетиці. 

Що відомо?

Волинь

У Луцьку поцілили в багатоквартирний будинок й об’єкт інфраструктури. Є інформація про одного загиблого.

UPD. Відомо вже про п’ятьох поранених й одну загиблу людину.

Дніпро

Влучання зафіксували в області. Виникло кілька займань. Одна людина загинула.

Полтава

Армія РФ влучила по промисловому об’єкту на Полтавщині. Травмовані п’ятеро людей.

Київ

У місті працювала ППО. У кількох районах зафіксували перебої з енергопостачанням. На правому березі через відключення світла є також перебої з водопостачанням у Шевченківському, Святошинському, Солом’янському й Голосіївському районах. Через складну ситуацію в енергосистемі в Києві розгортають «Пункти незламності». 

UPD. Станом на 10:35 енергетики й комунальні служби відновили роботу обладнання водопостачання на правому березі Києва. Протягом години тиск у житлових будинках має стабілізуватися.

UPD. У Голосіївському районі уламки ворожого БпЛА впали на дорогу й виникла пожежа, повідомляє міський голова Віталій Кличко. У результаті повністю знищене легкове авто, постраждав його водій. Пожежу наразі локалізували.

Київщина

На Київщині є пошкодження інфраструктурних об’єктів. Відомо про поранену людину, її госпіталізували.

Також фіксують пошкодження приватних будинків унаслідок падіння уламків у 4 районах. У районах і громадах відкривають «Пункти незламності». 

UPD. Унаслідок атаки троє людей отримали травми, серед них – п’ятимісячна дитина, пише МВС. 

 

 

UpD. Жінку 1965 року народження з осколковими пораненнями доставили до лікарні, повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко. Також постраждала жінка 1984 року народження із п’ятимісячною дитиною. Попередньо, у матері черепно-мозкова травма, а дитина випала з дитячого візочка – у дівчинки подряпина стегна.

Росіяни пошкодили два енергетичні об’єкти. 22 приватні будинки зазнали пошкоджень унаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей. Один будинок повністю знищений. Також унаслідок обстрілу пошкодили складське приміщення, гаражі, три авто.

upd. Українські медіа повідомили, що росіяни влучили в Київську ГЕС, що у Вишгороді на Київщині. За їхньою інформацією, масштаб руйнувань не відомий, на місці працюють оперативні служби. Однак загрози для греблі Київської ГЕС немає, «зpуйнувати її ракетами неможливо», – пояснив керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко.

Проїзд по греблі Київської ГЕС обмежили на час атаки росіян. Рух обіцяють відновити орієнтовно до 16:00–17:00, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко. 

Загалом унаслідок атаки постаждали четверо людей, з них – одна дитина. Руйнування зафіксували в усіх семи районах Київщини. Зокрема, росіяни пошкодили енергетичні обʼєкти, понад 40 будинків, 5 автомобілів, складських приміщень, гаражі, паркани. Енергетики працюють над відновленням світла в області.

Львів

Армія РФ атакувала енергетичні обʼєкти на Львівщині. Через це в місті й області частково виникли перебої з електропостачанням.

Миколаїв

У місті троє людей отримали поранення внаслідок обстрілу, пише голова ОВА Віталій Кім.

Запоріжжя 

У Запорізькій області поцілили по обʼєкту енергетичної інфраструктури, повідомляє голова ОДА Іван Федоров. 

Суми

В області пошкодили чисельні обʼєкти енергетики. 

Вінниця

На Вінниччині є влучання в обʼєкти критичної інфраструктури. Також вибуховою хвилею пошкодило приватний будинок.

Одеса

На Одещині внаслідок атаки четверо людей отримали поранення, серед них – 10-річний хлопчик. Трьох постраждалих, зокрема дитину, госпіталізували.

Унаслідок падіння уламків ракет пошкоджені приватні будинки й велика кількість автотранспорту. Також в Одеському районі є збої в роботі електроенергії. 

UPD. Кількість постраждалих унаслідок російської атаки по Одещині зросла до семи людей. У медзаклад госпіталізували 60-річну жінку. Двоє дітей отримали забої й садна.

Івано-Франківськ

На Івано-Франківщині влучили в об’єкт інфраструктури. Відомо про трьох постраждалих, повідомляє голова ОДА Світлана Онищук.

Житомир 

На Житомирщині внаслідок атаки одна людина загинула, ще троє травмовані. Там пошкоджені житлові будинки й обʼєкти критичної інфраструктури. 

Укрзалізниця

Приміські електропотяги рухаються із затримкою, енергетики працюють на місцях, повідомляє Укрзалізниця. City Express у Києві й Дніпрі – за графіком. Відхилення від графіку можна подивитися ТУТ.

UPD. Усі рейси, які тимчасово зупинилися через знеструмлення, уже підхопили резервні тепловози й продовжують рух, пише Укрзалізниця.

Деякі вокзали, які також були знеструмлені, уже перевели на генератори й використовують як «Пункти незламності», де можна підзарядити гаджети й перечекати в укриттях до відбою тривоги.

Приміські електропотяги в деяких регіонах їдуть із затримками, а City Express у Києві й Дніпрі рухаються за графіком. 

Фото: ДСНС, Руслан Кравченко