Активістки групи захисту прав на аборт Aborcyjny Dream Team (ADT) планують відкрити у Варшаві першу в Польщі стаціонарну клініку для абортів, повідомили у газеті Wyborcza. 

Таку клініку хотіли створити ще кілька років тому. Зокрема планували облаштувати місце, де жінки зможуть отримати таблетки для переривання вагітності й пройти весь процес аборту в дружній і безпечній атмосфері.

Зараз активістки шукають приміщення й сподіваються, що міська влада зможе його надати. Клініку планують відкрити 28 вересня до Всесвітнього дня безпечного аборту.

В ADT хочуть запросити до клініки медфахівців, зокрема з Нідерландів, щоб навчити польських лікарів проводити хірургічні аборти згідно з рекомендаціями ВООЗ. Також активістки планують знайомити людей з темою абортів, проводити навчання і говорити про це без табу. «Минуло вісім місяців після зміни влади, а легального аборту чи хоча б інструкції з проведення абортів від МОЗ немає», – розповіла одна з активісток.

   

Напередодні в Польщі скасували обов’язковий «реєстр вагітностей», який дозволяв медикам і держорганам збирати інформацію про вагітних пацієнток. Відтепер інформацію до реєстру вноситимуть лише за бажанням пацієнти, а дані будуть доступні виключно лікарям.

Обкладинка: James McNellis (Wikimedia Commons)