Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету виявило змову між учасниками аукціону щодо передачі в оренду Житнього ринку на Подолі в 2022 році.

Встановили, що учасники аукціону ТОВ «Танджерін», ТОВ «Атерлі» і ТОВ «Тавата» домовились між собою та узгоджували свою поведінку, щоб усунути конкуренцію на оренду Житнього ринку.

Компанії використовували спільні IP-адреси, вносили гарантійні внески один за одного, мали «тісні фінансові зв’язки» та господарські відносини тощо, каже голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

«Є підстави стверджувати, що компанії намагались заволодіти приміщеннями ринку за занижену ціну», – додає Хмельницький. За його словами, ТОВ «Атерлі» штучно завищувало ставку, щоб потім знятися з торгів. Це дозволило ТОВ «Танджерін» виграти аукціон зі значно меншою вартістю, ніж було б можливо за чесної конкуренції. 

Якби ТОВ «Атерлі» не відмовилось від перемоги, то оплата за оренду могла становити 290 мільйонів гривень. Натомість «економія» на сплаті орендної плати для ТОВ «Танджерін» становила 109,8 мільйонів гривень.

Дії організацій визнали порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, що призвели до спотворення результату аукціону. На всі три компанії наклали штрафи на загальну суму 136 750 гривень.

Відповідно до закону «Про публічні закупівлі», суб’єкту господарювання відмовляють в участі в закупівлі, якщо він впродовж останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій. 

   

У березні стало відомо, що Житній ринок на Подолі в Києві планують здати в оренду на 15 років. Відповідне оголошення опублікували на Національній електронній біржі.

Шеф-кухар й активіст Євген Клопотенко, який виступав за збереження Житнього ринку, висловив занепокоєння, що обʼєкт навмисно доводять до занепаду, щоби потім перетворити на «черговий бездушний ТРЦ» чи висотку-мурашник. Він закликав усіх, хто переймається долею ринку, взяти участь у конкурсі.

У квітні журналісти NGL.Media зʼясували, що умови аукціону можуть бути навмисно «заточені» під ТОВ «Танджерін». Компанія орендує другий поверх Житнього ринку з лютого 2022 року. Крім того «Танджерін» не платить кошти за оренду уже понад півтора року.

У липні стало відомо, що як відновити та використовувати Житній ринок буде вирішувати окрема робоча група. Групу очолив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, сюди ж увійшли 16 представників КМДА й Київради.

   

Про плани реконструкції Житнього ринку говорять ще з 2017 року. Хотіли трансформувати й простір довкола ринку: концепцію представляло архітектурне бюро Сергія Махна. Але востаннє комплексний ремонт Житнього ринку здійснювали ще в 1980 році, тобто тоді, коли його ввели в експлуатацію.

Редакція The Village Україна поговорила з директоркою урбан-бюро Big City Lab Вікторією Тітовою, яка хотіла б розробити концепт для Житнього ринку, і з модераторкою сусідської спільноти «Подоляночка» Анастасією Нагірняк, яка пояснює, чому співпраця з громадою потрібна не лише потенційним орендарям ринку, але й місту.

Про умови оренди Житнього ринку ми також запитали директора підприємства, а раніше зібрали всю хронологію за 10 років того, що відбувається на ринку.