Модерністський готель «Градецький» у Чернігові дозволили реконструювати.  

Міська рада погодила містобудівні умови й обмеження для реконструкції готелю під житловий будинок. Поверховість збільшувати не будуть, але перебудують будівлю всередині. Загалом планують облаштувати 150 квартир різного планування. 

«Якщо забудовник планує інвестувати кошти, то між готелем, який стоїть у напівзанедбаному стані декілька років й збудованим сучасним будинком на його місці, місто обирає останній варіант, бо це робочі місця, інвестиції, якесь навантаження для бізнесу», – коментували це рішення у міськраді.

Що відомо про готель

Готель «Градецький» у Чернігові побудували в 1980 році, розповідають активісти  спільноти «Зберегти Квіти України». Архітекторами були Валентин Штолько, Алла Грачова, Олександр Кабацький, Володимир Ральченко, інженер-конструктор Володимир Слобода й будівельник Ігор Любенко. У 1984 році вони отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка за архітектуру будівлі. 

Інтер’єр і меблі для готелю розробила українська дизайнерка Ірма Каракіс. Його також оздобили керамічними панно художниці-монументалістки Галини Севрук. Панно залишалося там 37 років, а у 2020 році його перемістили до Чернігівського художнього музею імені Галагана.

«Прикро усвідомлювати, що будівля, яка довгий час була візитівкою міста, скоро стане безликою», – кажуть активісти. 

   

Напередодні у будівлі пізнього модернізму на Подолі у Києві почали незаконно реконструювати. Там зафарбували частину фасаду в чорний колір й почали підготовчі роботи для демонтажу стіни, щоб зробити фасадний вхід в квартиру. 

Обкладинка й фото: Іван Довгун, Чернігівська міська рада