Активісти спільноти «Еколтава» пропонують створити у сільських магазинах пункти сортування сміття.

Вони пояснюють, що сільмаги – важлива частина української архітектури 20 століття, яка не має зникати. До того ж інколи ці магазини були єдиним громадським простором у селі. Тепер активісти пропонують перетворити їх на «зелені острівці» з пунктами роздільного збирання сміття.

Як це може працювати?

«Зелений острівець» – це місце, де мешканці громади можуть зустрічатися й проводити час, але також це спосіб культивувати серед людей звичку сортувати сміття.

Активісти створили 3D-дизайн такого магазину. У ньому – п'ять типів контейнерів для скла, паперу, пластику, металу, небезпечних відходів і дрібної побутової техніки.

 

 

Також у просторі пропонують розташувати меблі, потрібні для роботи пункту, постери із поясненням для людей і ручний прес, щоб стискати пластикові пляшки й бляшанки.

Також розробники кажуть, що цей простір має бути доступним для людей з інвалідністю. А на задньому дворі пункту потрібен огороджений майданчик з навісом, де можна буде зберігати уже пресоване сміття. 

 

 

Утім через те, що простір біля сільмагів може бути занедбаним, активісти пропонують висаджувати поруч лучні трави. Вони будуть краще, ніж газон, поглинати пил й знижувати температуру повітря.

   

The Village Україна поговорили з представниками чотирьох організацій, що займаються дослідженням, охороною довкілля й утилізацією відходів й спробували розібратися, як війна впливає на стан навколишнього середовища і що може зробити кожен із нас, щоби поліпшити спільне майбутнє.

Обкладинка й фото: «Еколтава»