Мінветеранів запустило відбір на посаду фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб.

Подати заяву можна лише в електронній формі через веб-платформу «е-Ветеран» за допомогою електронного підпису. Для того, щоб працювати на такій посаді потрібно буде пройти також фахове і психологічне тестування. Покрокову інструкцію можна переглянути тут

Визначати кращих кандидатів будуть з 5 до 13 вересня 2024 року й хочуть підготувати 3 000 фахівців. А загалом таких спеціалістів в Україні буде близько 11 300.

Хто такий фахівець із супроводу ветеранів? 

Він має стати першою людиною (після родини), хто взаємодіятиме з ветеранами й демобілізованими. Тобто консультуватиме їх й допомагатиме інтегруватися у цивільне життя. Окрім того, фахівець працюватиме й із членами сім'ї загиблих військових, постраждалими учасниками Революції Гідності й людьми, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. 

Які його обов'язки?

  • Супроводжувати ветерана за різними напрямами допомоги і послуг, які йому пропонують;
  • Повідомляти й пояснювати ветеранам та їхнім сім'ям, який статус, гарантії, житло, реаблітацію чи працевлаштування вони можуть отримати;
  • Контролювати потреби ветеранів і збирати аналітику;
  • Надавати кризову психологічну допомогу.

Загалом фахівець із супроводу ветеранів – це інформаційний радник. Він допомагає, заповнює документи, координує ветерана, спрямовує, представляє інтереси, роз’яснює права.

Хто може стати фахівцем із супроводу ветеранів війни? 

  • Громадянин України;
  • Має рівень освіти не нижче бакалавра: «Освіта/Педагогіка», «Соціальні та поведінкові науки», «Право», «Охорона здоров’я», «Соціальна робота», «Публічне управління та адміністрування».

У чому різниця між фахівцем із супроводу й соціальним працівником?

Фахівець із супроводу ветеранів працює з конкретною аудиторією, потребами та питаннями, що виникають після повернення з війни. А соціальні працівники  зазвичай надають більш загальні послуги соціальної підтримки. 

Як відбуватиметься працевлаштування? 

Фахівець із супроводу буде штатним працівником комунальної установи в  управлінні сільських, селищних чи міських рад. Він підпорядковуватиметься керівнику цієї установи. Графік роботи – 5/2.

Яка буде заробітна плата? 

Фахівець із супроводу ветеранів може мати різні розряди, за якими визначають заробітну плату. Окрім неї, отримуватиме ще надбавку 50% за особливий характер роботи. Сума залежатиме від навантаження, якості послуг та відсутності скарг – її визначатиме керівник установи. Середня заробітна плата – 17 860 гривень.

Як фахівець із супроводу й ветеран знаходитимуть одне одного?

Фахівець – через Єдиний державний реєстр ветеранів війни (ЄДРВВ) у своїй громаді. Ветеран – через органи влади, електронні ресурси й соціальні мережі. 

   

Середньостатистичний ветеран – це людина віком від 31 до 40 років (34,5%) або від 19 до 30 років (31%). Поки український ринок праці очікує на повернення до цивільного життя до трьох мільйонів ветеранів, більшість ветеранів (45,4%) вважає, що держава «скоріше не виконує» зобовʼязання перед колишніми військовими. 

Ми розпитали у ветеранів російсько-української війни, чи можлива адаптація після повернення з війська й чому цивільні мають звикати до життя в країні ветеранів.

Обкладинка: Мінветеранів