Садибу Маліна й будинок Барбана рекомендували занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідне рішення ухвалила Консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини КМДА. «За» виступили десять членів ради, а «проти» – києвознавець Михайло Кальницький, повідомляє активіст Дмитро Перов.

«Це перший крок до відновлення будинку 1890 року», – каже Перов. На підставі протоколу ради Департамент охорони культурної спадщини повинен видати наказ про присвоєння статусу памʼятки.

Облікову документацію на садибу Маліна розглядали під час засідання Консультативної ради 22 липня. Проте в КМДА кажуть, що документація не відповідала вимогам Порядку обліку об’єктів культурної спадщини, тому матеріали рекомендували доопрацювати.

Документацію на садибу Барбана також доповнили. Зокрема, в обліковій картці обʼєкту зазначили містобудівну, архітектурну й історичну цінність будинку. Споруда є зразком одноповерхового особняка початку 20 століття, а її історична цінність пов’язана з визначними діячами медицини, культури й мистецтв, каже заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Також на засіданні розглядали облікову документацію на низку інших об’єктів. Ідеться про Печерське міське парафіяльне училище, флігель садиби київського війта Киселівського, прибутковий будинок Іллінської, прибутковий будинок родини Зелінських.

Також ансамбль керамічних панно Будинку національних творчих колективів України авторства художниці Ольги Рапай планують внести до переліку як об’єкт культурної спадщини за видом «монументальне мистецтво».

 

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває ще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли.

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання й утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня. 

А на засіданні ТСК Верховної Ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА й оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

У серпні журналісти «Слідство.Інфо» виявили, що знесену садибу Маліна можуть не відновлювати й ніхто не понесе за це покарання. Журналісти отримали від КМДА копію укладеного напередодні Меморандуму й показали його юристу.

«Договір уклали між департаментом охорони культурної спадщини КМДА й власником об’єкту нерухомості за адресою вулиця Кониського, 22-А. Однак у самому тексті меморандуму зазначено, що БУДИНОК НЕ Є ПАМ’ЯТКОЮ, отже, повноваження пам’яткоохоронного органу на нього не поширюються», – пояснив юрист.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення в порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби ЧИТАЙТЕ ТУТ.