Десятиповерховий готель дозволили звести на Хрещатику й також передали під цю забудову історичну будівлю, ідеться в електронній системі у сфері будівництва.

Державна інспекція архітектури й містобудування дозволила віддати під будівництво ділянки на вулиці Хрещатик, 5, 5-В й 7/9, а також на вулиці Грушевського, 4-Б. Тепер там планують звести офісно-готельний комплекс з апартаментами «Столичний».

У комплексі також будуть приміщення фізкультурно-оздоровчого центру з басейном і підземний паркінг на 146 місць. Замовником є ТОВ «Грааль». Згідно з даними «Опендатабота» один із його кінцевих бенефіціаторів – Ігор Ніконов (KAN Development). 

Історична будівля, яку віддають під забудову, – це садиба Бондарурера 1878 року. Цю землю Київрада передала під будівництво ще у 2021 році, кажуть активісти ГО «Спадщина».

«Тепер разом із садибою буде знищена каштанова алея, що веде до флігеля від Інституту благородних панянок, що на Інститутській», – коментують памʼяткоохоронці.

 

 

UPD. KAN Development кажуть, що отримали всі необхідні дозволи й документи, зокрема про те, що будівлю зведуть у рівень із забудовою поруч. Окрім того, пояснюють, що повністю витримали всі обмеження, які накладає буферна зона ЮНЕСКО. 

Забудовник також зазначає, що ще у 2003 році (до того як KAN Development мав стосунок до цього об’єкту) демонтували стару будівлю по вулиці Хрещатик, 5-А. З того часу це місце в центрі Києва має вигляд «непривабливих руїн».

   

Садиба Бондарурера – це житловий флігель у садибі швейцарських підданих Бондарурер, який звели у 1878–1883 роках. Це цегляний пофарбований будинок, у якому частково зберігся ліпний декор. Раніше його використовували як господарчу кузню.  

У 2006 році приміщення будівлі придбала ТОВ «Грааль» і з того часу історичну будівлю власник намагається знищити. Декілька разів поспіль тут траплялися пожежі, зокрема в січні 2009 року. Тоді ж будинок позбавили статусу памʼятки через суд. 

   

У червні 2021 року Київська міськрада поновила оренду ділянки під будівництво офісно-готельного комплексу на вулиці Грушевського. Офісно-готельний комплекс спершу мав проєктну назву Kyiv City Plaza, тоді «Грааль» планував збудувати на місці старого будинку по Грушевського, 4Б, 160-метровий хмарочос.

Обкладинка й фото: Антон Короб, «Спадщина»