Національний кешбек 10% за купівлю українських товарів можна буде оформити в «Дії», ідеться в рішенні Кабміну від 20 серпня.

Кешбек можна буде отримати за будь-які українські товари «від молока до дивана», зазначили в Мінцифри. Також компенсації даватимуть за ліки й медичні вироби.

Як отримати кешбек за українські товари

Щоб отримати кешбек 10% за товари, треба відкрити спеціальний рахунок й отримати віртуальну чи фізичну карту у своєму банку. Потім у мобільному застосунку «Дія» треба буде обрати послугу «Національний кешбек». «Це буде так само просто, як податися на «ковідну тисячу» чи виплату для ВПО. Без зайвих візитів у держустанови й банки», – додав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Сервіс буде доступний для виробників і продавців, які подадуть заявку на участь у програмі. Однак участь добровільна, тож треба буде перевіряти, чи є кешбек на конкретний товар у магазинах. Це також можна буде подивитися на сайті програми.

Коли нараховуватимуть кешбек

Зібрані за місяць гроші приходитимуть на створену карту щомісяця, до 20 числа наступного місяця. Наприклад, якщо товари придбали у вересні, кешбек прийде до 20 жовтня.

Зняти готівку з рахунку, куди нарахували кешбек, не можна. Використати гроші, які нарахують у 2024 році, можна до 31 січня 2025 року.

Куди можна витратити кешбек

Отриману грошову компенсацію можна буде витратити на послуги – оплатити комуналку, медичні послуги чи мобільний зв’язок, сходити в кіно, купити квитки на потяг. Також кешбек можна задонейтити або купити військові облігації. Щомісячно українці зможуть отримати до трьох тисяч гривень.

   

У лютому 2024 року уряд анонсував створення держпрограми кешбеку «Купуй українське», за якою українці зможуть отримувати компенсацію частини оплати товарів і послуг, вироблених в Україні. Його нараховуватимуть за покупку товарів «Зроблено в Україні» в роздрібних точках продажу. Кошти можна буде отримати на спеціальну картку й витратити на інші українські товари.