Персональний склад Ради з відновлення Охматдиту повністю сформували й затвердили наказами МОЗ, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

До ради ввійшли представники проєктів міжнародної техдопомоги, дипустанов, міжнародних фондів й організацій, учасники громадськості, благодійники й представники МОЗ й Охматдиту. Загалом це 15 членів і членкинь:

  1. Яко Сільє – постійний представник Програми розвитку ООН в Україні.

  2. Донатас Буткус – радник-посланник посольства Литовської Республіки в Україні.

  3. Ігор Кацитадзе – фахівець з охорони здоровʼя Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

  4. Володимир Кудрицький – голова правління ПрАТ «Національна енергетична компанія Укренерго».

  5. Назар Купибіда – член ради директорів, віцепрезидент з фінансів АТ «Концерн ГалНафтогаз».

  6. Юлія Висоцька – директорка ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика».

  7. Євгеній Гончар – начальник відділу з формування політики у сфері програми медичних гарантій і медичного обслуговування департаменту медичних послуг МОЗ України.

  8. Олена Ларіна – провідна фахівчиня з внутрішнього контролю Охматдит.

  9. В’ячеслав Биков – член правління, виконавчий директор БФ «Таблеточки».

  10. Олександр Сушко – виконавчий директор Міжнародного Фонду «Відродження».

  11. Інна Іваненко – виконавча директорка БФ «Пацієнти України».

  12. Тарас Лилик – заступник голови ради директорів з питань діяльності експертних організацій Конфедерації будівельників України

  13. Світлана Рева – віцепрезидентка ГС «Міждержавна гільдія інженерів-консультантів».

  14. Марина Маменко – голова правління ГС «Українська академія педіатричних спеціальностей».

  15. Наталія Оніпко – президентка й засновниця БО «Благодійний фонд «Запорука».

Рада збереться в повному складі вже сьогодні, 20 серпня. Учасники розглянуть план відновлення медзакладу, який пошкодили росіяни внаслідок атаки 8 липня. Також нададуть рекомендації щодо ремонтних робіт.

   

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Російські ракети влучили в дитячу лікарню Охматдит і повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень. Наразі Охматдит частково відновив роботу: знову працюють лабораторія й центр крові, функціонує відділення радіології.

Загалом благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок Охматдиту. Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень уже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

Згодом МОЗ повідомило, що пошкоджений корпус Охматдиту планують відновити до зими. Медзаклад уже провів «прозорий конкурс» й обрав підрядника на відбудову. Утім МОЗ звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок тендеру на відбудову. 

У медзакладі наголосили, що конкурс проводили приватно «з метою відкритого й добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Але під час пресбрифінгу голова МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що тендер скасують і проведуть заново, уже на Prozorro.

Гендиректор лікарні Охматдит Володимир Жовнір зазначив, що БФ «Охматдит – здорове дитинство» не передає їм зібрані 378 мільйонів на відбудову. Згодом МОЗ відсторонило Жовніра від виконання обов’язків до завершення перевірок щодо його заяви. Зараз триває досудове розслідування. 

Фото й обкладинка: Віктор Ляшко, ДСНС