Петиція щодо створення парку на Юрковиці і Щекавиці зібрала потрібні 25 тисяч голосів на сайті президента України.

Петицію створив киянин і військовослужбовець 30-ої ОМБр імені князя Костянтина Острозького Сергій Литвяк. Він просить створити на Київських горах національний парк «Пагорби Києва» й каже, що місцева влада, яка розпоряджається цією ділянкою, не діє в інтересах людей. Зокрема, попри успішні міські петиції, ділянку передали в оренду забудовнику. 

За оцінками автора, ділянка коштує близько 5 мільярдів гривень (7% річного бюджету Києва). Натомість її віддали в оренду під забудову за пів мільйона гривень на рік. Як результат, міський бюджет отримає менше 1% від її реальної вартості, вважає Литвяк. 

Він пропонує створити національний парк на території понад 70 гектарів й об'єднати Смородинський і Богуславський узвози вздовж вулиці Кирилівської, гори Юрковиця, Щекавиця й Замкову гору.

Також у петиції йдеться про те, щоб створити механізм «для стабілізації руху забудовників». Він має забезпечити чесну конкуренцію на ринку, відкриті торги й аукціони, щоб «місцеві бюджети отримували максимум за землю, а не крихти, як зараз», додає Литвяк.

   

Гора Юрковиця розташована між Подолом і Татаркою. На цій земельній ділянці розташована пам’ятка археології – городище й могильник 9–13 століття. Створення ландшафтного заказника на горі Юрковиця анонсували ще до повномасштабного вторгнення РФ, щоб уберегти гору від «можливих забудов й іншого небажаного втручання». 

У квітні й серпні дві міські петиції щодо захисту гори зібрали по 6 000 необхідних голосів. Утім у відповіді на першу з них Київрада зазначила, що підстави для припинення права користування земельною ділянкою немає, а щоб створити там парк, ініціатор має подати перелік документів.

   

У червні 2021 року A Devepolment запропонувала концепцію розвитку колишньої території заводу Ріхерта на вулиці Кирилівській на Подолі. Ділянка в промисловій зоні на Подолі відома завдяки «Пивзаводу на Подолі» – історичній броварні, яку заснував купець Микола Хряков у 1872 році.

Згідно з проєктом, який представник A Development описав у коментарі The Village Україна, площа забудови має становити менш ніж 1,5 гектара від загальної площі земельної ділянки в 10,6 гектара. У команді кажуть, що 85% земельної ділянки займатимуть рекреаційні зони з ландшафтним благоустроєм і зонами відпочинку, опоряджена штучна водойма, що виникла на місці карʼєру, й облаштований вертикальний парк в ареалі гори Юрковиця.

Крім того, A Development обіцяють зберегти й реставрувати три архітектурні памʼятки й кажуть, що підписали відповідний охоронний договір. Також обіцяють зробити територію, вільну від парканів і шлагбаумів, і відкрити доступ до всіх рекреаційних зон і реставрованих памʼяток.

У липні 2023 року ми також запитували в засновника A Development Олексія Баранова про статус проєкту й занепокоєння киян щодо долі Юрковиці: «Юрковицю ми взагалі не чіпаємо, ми тільки приведемо її до ладу. Плюс це не закритий ЖК, я категоричний противник цього. У нас під благоустроєм 7 гектарів землі, це 70% ділянки: променаду, озеро, вихід на Юрковицю. Це громадський простір, де зможуть проводити час кияни. Озеро треба очищати, там буде багато роботи, але ми це зробимо», – відповів Баранов.

Обкладинка й фото: Київрада