Майже половина українців, 43%, підтримують легалізацію медичного канабісу в Україні, ідеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

Його провели в травні методом телефонних інтерв’ю й зібрали відповіді 1067 людей. Для опитування обрали формат експеримента з розщепленою (split-sample) вибіркою. Це означає, що людям ставили запитання в різному формулюванні (одному респонденту – одне запитання). Усього тестували три формулювання:

  • ставлення до легалізації медичного канабісу загалом, без додаткових пояснень; 
  • ставлення до легалізації медичного канабісу з акцентом на тому, що це полегшить біль пацієнтам (зокрема, тим, хто має онкологічні захворювання й пораненим військовослужбовцям);
  • ставлення до легалізації медичного канабісу з уточненням, що йдеться про легкий наркотик – марихуану.

Ось результати

Найбільш позитивно українці ставляться до канабісу, коли йдеться про його використання для полегшення болю. 57% людей відповіли позитивно, і лише 14% мають негативне ставлення. 

А на питання про канабіс без пояснення й коли йшлося про наркотик українці відповіли приблизно однаково – 43% й 45% схвальних відповідей. Водночас різниця між негативними відповідями є більшою – 16% і 23%.

   

Закон про легалізацію медичного канабісу набув чинності 16 серпня. Він регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій і науково-технічній діяльності. А злочином вважають самовільне розповсюдження марихуани для споживання.

Редакція The Village Україна запитала в неврологині Олександри Щебет, як медичний канабіс впливає на організм людини й чи справді желейні ведмедики або лимонад із канабідіолом можуть поліпшити якість сну чи зменшити тривожність.

Фото: КМІС