Дворівневий хостел планують звести на даху історичної будівлі на вулиці Винниченка, 1, що в центрі Львова, повідомляє «Твоє місто».

Згідно з проєктом, на даху побудують 19 номерів суміщеного типу. Водночас забудовник ТОВ «Джей Ді-Хісторі» обіцяє мінімально втручатися у фасад будинку. Перебудову даху робитимуть із блоку внутрішнього двору, піднімуть його до необхідної висоти, водночас не порушуючи допустиму (18 метрів). 

«Дах будинку – це лише вцілілі часові перетворення, які дійшли до нас. Згідно з архівом, дах узагалі був стрімкий, оскільки його передбачали для черепичного покриття», – розказав головний архітектор проєкту Микита Шеремета.

Наразі підготували два варіанти підняття даху. «І той, і той варіант має право на життя. Але боюся: якщо зробити такий крутий дах [варіант два], це змінить міський характер. Цей проєкт треба погоджувати в Мінкульті й інформувати про це ЮНЕСКО», – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. 

Що відомо про історичний будинок 

Будівля розташована на розі вулиць Івана Франка й Винниченка в історичному ареалі в комплексі з Бернардинським костелом. Будинок побудували в 1880-х роках у стилі класицизм. Він є пам’яткою архітектури місцевого значення в зоні охорони ЮНЕСКО. 

У різні часи будинок належав Анні й Станіславу Родкєвичам, графині Скарбек, Купецькому товариству. Тут була кав’ярня «Сецесія» (згодом – «Європейська», нині ж «На розі»). Також у будівлі діє Львівська обласна бібліотека для дітей.

   

В історичній віллі Стеткевича на Львівщині завершують відновлювальні роботи. Там планують розмістити станицю Пласту, а біля неї буде громадський простір зі спортивними й ігровим майданчиком.

Фото й обкладинка: Sheremeta Architect Group, Aeou (Wikimedia Commons)