Гендиректор лікарні «Охматдит» Володимир Жовнір повідомив, що благодійний фонд «Охматдит – здорове дитинство» не передає їм зібрані 378 мільйонів на відбудову.

За його словами, коли сталися публічні скандали й лікарня просила фонд перерахувати гроші на свій рахунок, їхня комунікація почала погіршуватись. «Ми чомусь перестали знаходити спільну мову, на наші листи ми не отримували перерахування», – пише Жовнір.

Згодом МОЗ відсторонило Жовніра від виконання обов'язків до завершення перевірок щодо його заяви. Зараз триває досудове розслідування. «Виконувачем обов'язків має бути людина з-поміж завідувачів відділень, яка отримає найбільшу підтримку колег. Наразі тривають консультації», – коментує це рішення голова МОЗ Віктор Ляшко. 

У міністерстві кажуть, що керівництво і лікарні, і фонду подавали неправдиву інформацію міністру й ЗМІ. Окрім того, рішення щодо переможця тендеру на відбудову лікарні ухвалював Володимир Жовнір, але рекомендації про цей вибір МОЗ не отримувало. А збирати кошти саме на рахунок фонду запропонував директор лікарні. 

   

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня: пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит» і повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень. Згодом «Охматдит» частково відновив роботу – знову працюють лабораторія й центр крові, функціонує відділення радіології.

Благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і «Охматдиту». Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень уже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

Згодом МОЗ повідомило, що пошкоджений корпус «Охматдиту» планують відновити до зими. Медзаклад уже провів «прозорий конкурс» й обрав підрядника на відбудову, який погодився виконати роботи за завищеними цінами. Через це МОЗ звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок тендеру. 

У медзакладі наголосили, що конкурс проводили приватно «з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Але під час пресбрифінгу голова МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що тендер скасують і проведуть заново — вже на Prozorro. Згодом МОЗ скасувало ще й тендери на консультанта й технагляд за відбудовою «Охматдиту». На це лікарня планувала витратити 14,5 мільйонів гривень.