Петиція про розпуск Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини набрала необхідні шість тисяч підписів для розгляду її Київрадою. 

Активісти створили петицію після знесення історичної садиби Маліна (Зеленських) 19 липня на вулиці Кониській, 22. Вони зазначають, що бездіяльність Департаменту прямо призвела до руйнування будівлі.

«Відмова в наданні садибі статусу виключає юридичний механізм щодо зобов’язання її відновлення. Тож керівництво Департаменту, що не має політичної волі до захисту міста, має піти у відставку, а Консультативну раду, неспроможну визнавати будівлі пам’ятками, треба розпустити», – зазначив автор петиції.

   

Садиба Маліна (Зеленських) розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває іще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли. 

МКІП визнав садибу Маліна пам’яткою архітектури 23 липня 2024 року. До того ж, власника зобов’язали відновити будівлю у первісному вигляді. Активіст Дмитро Перов зазначив, що Консультативна рада не підтримала надання історичній будівлі статусу пам’ятки. На думку члена ради Богдана Кодушка «вона не має жодної історичної, архітектурної чи культурної цінності».

24 липня Тимчасова спеціалізована комісія ВР скликала засідання, на якому постановила розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА. Там заявили, що в раді є представники, які відстоюють інтереси забудовників. Також очільник ТСК заявив, що варто змінити законодавство про охорону культурної спадщини й про містобудівну діяльність

Однак знесену садибу Маліна можуть не відновлювати і ніхто не понесе за це покарання. Зокрема, в підписаному між Департаментом охорони культурної спадщини КМДА та власником зазначено, що будинок не є  пам'яткою, отже повноваження пам’яткоохоронного органу на нього не поширюються». До того ж, забудовник може в будь-який момент відмовитися від виконання Меморандуму, не відновлювати будинок і знести залишки історичної садиби технікою.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й майбутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.