Національний музей «Чорнобиль», що на провулку Хорива, 1, у Подільському районі Києва, планують капітально відремонтувати й реставрувати за понад 75 мільйонів гривень, йдеться на сайті «Прозорро».

Музей планують пристосувати до потреб маломобільних груп населення. Зокрема розчистять цегельні гладкі поверхні й відрестраврують стандартну цеглу.

Загалом планують виконати понад 1000 найменувань робіт. Тут мають відремонтувати підвал та укриття, відреставрувати фасад будівлі, демонтувати й встановити нові вікна та розширити двері, ворота. Усі три поверхи планують очистити від сміття, укріпити поверхні стін і облицювати їх поверхні. Також відремонтують башти й ґанок. У будівлі замінять сантехніку, встановлять бойлери, системи блискавкозахисту й пожежної сигналізації. Також проведуть благоустрій території.

Очікувана вартість робіт – 75 мільйонів 390 тисяч гривень. Роботи мають виконати до 31 грудня 2026 року.  

   

Національний музей присвятили Чорнобильській катастрофі 1986 року. Його відкрили в квітні 1992 року у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі. В експозиції понад сім тисяч експонатів – розсекречені документи, карти, фото, пам’ятки народної архітектури Полісся. Тут можна побачити відеоматеріали про катастрофу та її наслідки, трифазову діораму у дії «Чорнобильська АЕС до, під час та після аварії» і макет енергоблоку.

Це назви зниклих населених пунктів унаслідок Чорнобильської катастрофи 1986 року ФОТО: Wikimedia Commons

Напередодні ЧАЕС оголосила масштабний збір фото «Обличчя Чорнобиля», які були зняті на території станції, у Прип’яті або будь-де на території нинішньої зони відчуження, починаючи з 1970 року. 

Фото й обкладинка: Qypchak, Vlada Oleks (Wikimedia Commons), kyivcity.gov.ua