Знесену ввечері 19 липня садибу Маліна (Зеленських) на вулиці Кониського, 22 (раніше – Тургенєвська), можуть не відновлювати і ніхто не понесе за це покарання, повідомляють у «Слідство.Інфо».

Журналісти отримали від КМДА копію укладеного напередодні Меморандуму й показали його юристу Дмитру Перову. «Договір уклали між Департаментом охорони культурної спадщини КМДА та власником об’єкту нерухомості за адресою вулиця Кониського, 22-А. Однак, у самому тексті меморандуму зазначено, що будинок – не є пам’яткою, отже повноваження пам’яткоохоронного органу на нього не поширюються», – пояснив Перов.

За письмовою згодою сторін можна укласти додаткову угоду про припинення дії меморандуму. Це означає, що забудовник може в будь-який момент відмовитися від виконання меморандуму, не відновлювати будинок і знести залишки історичної садиби технікою. 

Перов додав, що в документі не передбачили відповідальність сторін за невиконання цього меморандуму. Також не прописали, що робити, якщо одна зі сторін відмовиться від виконання договору. «Меморандум є однією із форм договірного регулювання відносин, особливістю якого є те, що він не породжує юридичних зобов’язань, а виконує роль фіксації їх намірів», – підтвердили в КМДА. 

Згідно з меморандумом, відновити садибу мають «в існуючих об’ємно-просторових і стилістичних параметрах». Однак, договір склали вже після руйнування пам’ятки, отже «цей пункт можуть трактувати як відновлення і збереження лише цокольного напівповерху, вхідної групи садиби і подальше нове будівництво на самій ділянці», – зазначив Перов. Однак у КМДА стверджують, що будівлю мають відновити в параметрах до її знесення. 

Також меморандум передбачає розгляд концепції і проєкт відновлення садиби, однак не вказано, що саме мають відбудувати на території. Перов зазначає, що на місці садиби можуть законно збудувати ЖК, бо в забудовника є відповідні дозволи. У КМДА ж стверджують, що надані документи на реконструкцію не дозволяють змінити розміри й висоту будівлі, отже побудувати ЖК там не можуть.

У відповідь ГО «Спадщина» відправила звернення до Офісу Президента України про перевірку дозвільних документів на будівництво за адресою вулиця Кониського, 22. В організації стверджують, що забудовник «прикривається» цими документами, щоб побудувати на місці знищеної пам’ятки ЖК «Тургеневъ». Якщо в процесі перевірки в документах зафіксують порушення, активісти просять скасувати дію дозволів.

   

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває ще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли.

20 липня на Хрещатику провели акцію протесту після незаконного знесення садиби Маліна, яку ініціював активіст Дмитро Перов.

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання й утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня. 

А на засіданні ТСК Верховної Ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА й оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення в порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Фото й обкладинка: Дмитро Перов, ГО «Спадщина», «Слідство.Інфо»