В одному з кафе на Рейтарській пролунав вибух приблизно о 20:50 14 серпня, повідомив Володимир Кличко.

За інформацією мера, в приміщенні кафе сталося задимлення внаслідок спрацювання учбової гранати. Потерпілих і руйнувань немає.

Про вибух також повідомила журналістка Крістіна Бердинських, яка в момент вибуху була в закладі. За її словами, в кафе Zigzag вибухнула граната. Відео з місця події виклав журналіст Сергій Грішин. 

Хто приніс гранату в заклад

Власниця кафе Любов Цибульська повідомила, що вибух стався через учбову гранату, яку приніс хтось із гостей напередодні.

Команда The Village Україна зверталась за коментарем до кафе Zigzag і її власниці, однак відповідей ми не отримали.

За словами Бердинських, за баром сидів чоловік і щось тримав у руках. Спершу пролунав «звук, який схожий на те, що якась петарда не розірвалась», після чого пролунав ще один гучний вибух. 

За її словами, саме бармен дав гостеві «гранату». «Бармен відповів щось незрозуміле, що якийсь гість приніс сувенір в бар раніше і він дав цей сувенір гостю. До речі, гість, який грався з нею [імовірно, гранатою], одразу кудись зник», – додала Крістіна.

Журналіст Сергій Грішин зазначив у коментарі, що чув, як поліцейський по телефону доповідав керівництву про вибух. «Він сказав буквально, що бармен і офіціанти відмовилися спілкуватись з поліцією і не дадуть жодних свідчень, поки не прийде їхнє керівництво», – написав Грішин.

У відповідь Любов Цибульська сказала, що журналістка Бердинських «не дочекалась висновників поліції і поширила дезінформацію». Також зазначила, що гість, який активував «петарду-гранату», не покинув заклад, а давав свідчення поліції. Додала, що команда із самого початку комунікувала з правоохоронцями і піротехніками, «не чекаючи керівництва».

Пізніше Цибульська розказала, що вибух спричина петарда. За її словами, один із відвідувачів лишив «іграшку-сувенір» на барі. «Інший гість попросив подивитись її і наш бармен справді передав цей засіб, не усвідомлюючи ризик», – додала Цибульська. Пізніше Любов додала, що «це була розмова бармена з його другом, яка закінчилась ось так».