У Польщі скасували обов’язковий «реєстр вагітностей», який дозволяв медикам і держорганам збирати інформацію про вагітних пацієнток, повідомив телеканал TVN24.

«У роки правління урядом партією «Право і справедливість» у польських жінок створювалося враження (і це підтвердилося фактами), що обов’язковий реєстр вагітностей був причиною репресій проти вагітних жінок», – зазначив прем’єр-міністр країни Дональд Туск. Так уряд міг контролювати жінок, зокрема, щоб «їхня вагітність закінчувалася пологами».

Відтепер інформацію до реєстру вноситимуть лише на бажання пацієнтки. Дані будуть доступні тільки для лікарів, «коли це необхідно для збереження здоров’я чи життя».

Що таке «реєстр вагітностей» і для чого він

«Реєстр вагітностей» запровадили в червні 2022 року. Через нову послугу держава збирала інформацію, чи жінка, яка скористалася будь-якими медпослугами, вагітна. За словами польського адвоката, цей реєстр могли використовувати як інструмент репресії проти всіх вагітних, насамперед, проти тих, хто планував зробити аборт за кордоном.

   

У жовтні 2020 року Конституційний Суд Польщі вирішив, що переривання вагітності через дефекти плоду є незаконне. Після цього в країні розпочалися протести. Тоді уряд вирішив відкласти це рішення.

Закон про заборону абортів у МОЗ Польщі уточнили в листопаді 2021 року. Зокрема, закон підтверджує законність переривання вагітності, якщо вона загрожує життю чи здоровʼю матері.