Після окупації Криму росіяни знищили музей Лесі Українки в Ялті, повідомляють в інформаційній агенції «Голос Криму».

Біля будівлі стояла табличка із зазначенням, що на другому поверсі розміщені «Музей Лесі України» й експозиція «Ломикамінь» про перебування поетки в Ялті. А на самому будинку висіли охоронна й меморіальна таблиці радянської доби. 

Заступниця постійної представниці президента в АР Крим Ольга Куришко зазначила, що музей Лесі Українки збиралися реконструювати. Однак окупанти перейменували його на «Ялтинський історичний музей» і натомість присвятили виставку російському архітектору Миколі Краснову. Уже на новітній пластиковій табличці йдеться, що тут діє експозиція «Ялта. Століття 19-те (історія, музика та література)».

Наразі відвідувачам пропонують екскурсію чотирма приміщеннями. У вхідному залі розповідають про історію будівлі й частково Ялти, у музичному – експозиція про музичне життя Ялти в 19–20 століттях, у третій залі – літературне життя Ялти, і в останньому – виставка про архітектора Краснова.

Про Лесю Українку немає жодної згадки, «хіба що крихітні світлини на вітринах, перемішані з Пушкіним, Толстим і Цвєтаєвою, і маленький письмовий столик, за яким вона працювала», – додали в «Голосі Криму». 

Водночас зазначають: поки що невідомо, де перебуває експозиція, «вона може бути в якихось архівах». За непідтвердженою інформацією, росіяни частково знищили артефакти.

   

На місці повністю знищеної пам’ятки світового значення «Херсонес Таврійський» росіяни спорудили музей. Він перекриває старі пам'ятки, а деякі артефакти окупанти «перенесли по камінчику» й відновили на новій центральній дорозі парку. Більшість знайдених артефактів росіяни вивезли до своїх музеїв. Серед знахідок – фрески, посуд, предмети побуту, ікони.

   

Росіяни відкрили чоловічий монастир на місці безпосередньо городища, де був музей-заповідник «Херсонес», у лютому 2024 році. Тоді адміністрація «Херсонесу Таврійського» опублікувала фото й відео із заходу, на якому оголосили про плани на території об’єкта ЮНЕСКО.

Фото й обкладинка: krim.biz.ua, «Голос Криму. Культура»