Річку Рось, найбільша частина якої перебуває в Київській області, планують відновити, повідомляють у Державній екологічній інспекції Столичного округу.

Уряд затвердив план дій на 2024–2030 роки, у межах якого планують провести комплекс заходів:

  • демонтувати незаконні конструкції. Так можна буде відновити природний водообмін річки й поліпшити її проточність;
  • побудувати сучасні очисні споруди, що зменшить обсяги забруднених вод, які потрапляють у річку;
  • впровадити сучасний моніторинг, що дозволить контролювати стан річки;
  • створити онлайн-платформу «Рось». Там буде актуальна інформація про стан річки й роботи, які проводять для відновлення водойми.

Що сталося з річкою Рось

Річку постійно перекривали греблями й дамбами, що порушило природний водообмін водойми. Сьогодні на ділянці Росі, що в Київській області, встановили понад 1 639 гідротехнічних споруд: греблі, дамби, водоводи, водостоки, водозабірні й регуляційні споруди. До того ж промислові й побутові стоки отруюють води річки.

Екоінспектори з’ясували, що через численні споруди на річці, вона може перетворитися на струмок або зникнути взагалі. Останні десять років річка живить понад 500 тисяч людей. Чотири підприємства питного водопостачання залежать від вод Росі, тож її міління загрожує нормальному водопостачанню, сільському господарству й промисловості.

   

Річка Рось протікає в межах Вінницької, Київської й Черкаської області. Її протяжність у межах Київщини становить 192 кілометри. Греблі й водосховища, збудовані вздовж усієї Росі, збільшили площу її випаровування. Зокрема, водовід на Умань знизив швидкість течії води, і це призвело до її застою.

Фото й обкладинка: Nikride (Wikimedia Commons)