Модерністський фонтан на вулиці Ялтинській, 14, що біля Дарницького ринку, планують відновити, повідомляє голова Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник.

КП «Київблагоустрій» почав зносити фонтан 12 серпня. На його місці хотіли встановити монумент памʼяті загиблих Героїв-прикордонників. Калашник каже, що монумент встановлять в іншому місці. Відповідне рішення ухвалили під час зустрічі з місцевою громадою, активістами й військовими.

Водночас фонтан не працює, оскільки мережі енергоживлення, водопостачання й насосне обладнання не справні, а чаші просочують воду в ґрунт. Його передадуть у комунальну власність для догляду. Крім того, роботи з відновлення проводитимуть за меценатські кошти.

Раніше в Дарницькій райдержадміністрації казали, що фонтан не є архітектурною пам’яткою. До того ж «витрачати гроші на відновлення цього фонтану з урахуванням воєнного стану не доречно», зазначили в адміністрації.

Однак розглядають можливість перевідкриття фонтану в цьому ж місці поруч з ігровою зоною або біля Палацу реєстрації актів цивільного стану у сквері «Закоханих». 

   

Меморіал пам’яті загиблих Героїв-прикордонників планували встановити на місці демонтованого комуністичного пам’ятника екіпажу бронепотяга «Таращанець» в однойменному парку [що навпроти фонтану].

Рішення звести паркову скульптуру у сквері ухвалили за результатами засідання постійної комісії Київради з питань культури, туризму й суспільних комунікацій. Для проведення підготовчих робіт розпочали демонтаж «безгосподарного непрацюючого фонтану» на Ялтинській.

Фото: Микола Калашник, Дмитро Соловйов