Львівська студія Skeiron оцифрувала й опублікувала 3D-модель Кам’янець-Подільської фортеці на платформі Sketchfab.

Фахівці створювали копію протягом чотирьох місяців і поєднали в роботі лазерне 3D-сканування й фотограмметрію за допомогою дрона. Загалом зробили приблизно 1000 станцій сканером і 3000 двовимірних знімків. Завдяки цьому команда «побудувала» тривимірну модель місцевості й фортеці з точною геометрією й високою якістю текстури.

У разі будь-яких пошкоджень чи руйнувань 3D-модель допоможе відновити фортецю. Також проєкт покликаний популяризувати історію й дослідження визначних споруд серед українців.

У студії зазначили, що таке сканування свого часу допомогло розпочати реконструкцію собору Паризької Богоматері, який зазнав руйнувань після пожежі у 2019 році.

   

Команда Skeiron працює в Україні з 2016 року й оцифрувала за цей час понад 250 історичних будівель і 350 експонатів музейних колекцій. У березні 2022 року архітектори й інженери запустили проєкт #SaveUkrainianHeritage задля збереження історичних споруд, які можуть зруйнувати під час війни.

   

Історична пам’ятка Кам’янець-Подільська фортеця є однією із семи чудес України. Найімовірніше її побудували у 12 столітті на території тогочасного Галицько-Волинського князівства. Нині фортеця є однією з найкраще збережених середньовічних пам’яток в Україні.

Фото й обкладинка: Skeiron, Sak Anastasiya (Wikimedia Commons)