Модерністський фонтан на вулиці Ялтинській, 14, що біля Дарницького ринку, який 12 серпня демонтувало КП «Київблагоустрій», не є архітектурною пам’яткою, зазначили в Дарницькій райдержадміністрації.

До того ж «витрачання грошей на відновлення цього фонтану з урахуванням воєнного стану не доречне», зазначили в адміністрації. 

Однак тепер розглядають можливість перевідкриття фонтану в цьому ж місці поруч з ігровою зоною або біля Палацу реєстрації актів цивільного стану у сквері «Закоханих». В адміністрації зазначили, що будь-які будівельні роботи припинили до остаточного ухвалення рішення, а територію огородили сигнальною стрічкою. 

Чому почали зносити фонтан

На місці демонтованого комуністичного пам’ятника екіпажу бронепоїзда «Таращанець» в однойменному парку [що навпроти фонтану] планували встановити меморіал пам’яті загиблих Героїв-прикордонників. Водночас на розгляд Київради винесли проєкт рішення про перейменування парку на «Таврийський». 

За результатами засідання постійної комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій ухвалили рішення звести паркову скульптуру у сквері. Там також планують встановити нові лампи для сидіння, урни, оновити дитячий майданчик і відновити елементи зовнішнього освітлення. Для проведення підготовчих робіт розпочали демонтаж «безгосподарного непрацюючого фонтану» на Ялтинській.

   

Зносити фонтан почали вчора, 12 серпня. За словами активістів, демонтаж проводили згідно з наказом КМДА.

Фото й обкладинка: Дарницька РДА, Дмитро Соловйов