Київ відновлюватиме міські річки, а саме розробить й ухвалить концепцію їх ревіталізації, повідомляє КМДА.

Концепцію почнуть розробляти до кінця 2024 року й залучать науковців і громадськість. Вона передбачатиме план на найближчі п’ять років для всіх міських водойм і пілотний проєкт відновлення «однієї з них» у короткий час. Передусім увагу звертатимуть на історичні міські річки, які можливо повернути «з наукового й технічного погляду».

Водночас кажуть, що петиція проти закриття річки Либідь у колектор мала «низку відверто помилкових тез», але показала, що містянам важливо розвивати водойми в концепції well-being (міського благополуччя).

   

Петиція проти закриття міських річок у колектори набрала необхідні шість тисяч голосів за два дні. Її створили через рішення загнати річку Либідь у колектор уздовж залізничних колій, а нагорі прокласти дорогу до ТРЦ Ocean Mall Вагіфа Алієва.

Автори петиції аргументували свої вимоги тим, що закриття річки в колектор призведе до екологічних проблем і неконтрольованих підтоплень. Натомість відкрита вода й рослинність допомагають місту боротися зі спекою, а відновлені міські річки стають осередками комерції й бізнесу.

У відповіді міський голова Віталій Кличко зазначив, що аргументи петиції не можуть прийняти «як такі, що заслуговують на увагу». Міський голова назвав «сумнівним з погляду логіки зв’язок річки Либідь із матеріальним добробутом, бо її русло вкрай важко корелюється зі створенням осередків комерції й бізнесу». Також він порадив перенаправити «перспективну вісь громадської активності», щоби розвивати ті ділянки річки, які можна ревіталізувати.

Обкладинка й фото: «Цегла»