Ресторан з єдиною збереженою монументальною роботою Алли Горської хочуть здати в оренду, пише активістка Альона Дєньга.

Ідеться про ресторан Mill Hub («Вітряк»), що на проспекті Академіка Глушкова. На його зовнішній стіні розташована єдина вціліла робота художниці-шістдесятниці «Вітер». Усі інші опинилися в російській окупації й тепер знищені.

Активістка Альона Дєньга повідомляла про продаж цього закладу, утім наразі оголошення змінили й пропонують оренду.


Скриншот активістки


Скриншот The Village Україна

«Треба уважно слідкувати, щоб нові власники [орендарі] не знищили цю унікальну мозаїку, яка досі не має ні таблички, ні консервації», – пише активістка. За її словами, мозаїку вже намагалися зруйнувати, утім тоді «грошей вистачило лише на гіпсокартон, а не демонтаж».

   

Споруда ресторану «Вітряк» є пам’яткою архітектури за наказом Мінкульту. У грудні в Реєстр культурної спадщини внесли й саме панно «Вітер». Його створила творча група Горської за мотивами робіт Ганни Собачко-Шостак. Ескіз до панно Горська зробила разом із Віктором Зарецьким і Борисом Плаксієм.

У травні 2017 року панно Горської на будівлі закрили логотипом ресторану. Саме тоді у ресторана «Вітряк» зʼявилися нові власник і назва – Mill Hub. За кілька днів, після обговорень з представниками КМДА й активістами, власники прибрати логотип.

Обкладинка й фото: Альона Дєньга