Вакцинуватися від ковіду раз у сезон, як від грипу, треба не всім, пояснили під час брифінгу представники МОЗ. 

Якщо людина не має супутніх захворювань і не вакцинувалася від коронавірусу раніше, їй буде достатньо отримати одну дозу вакцини. Якщо ж людина в групі ризику, то має ревакцинуватися щорічно. 

Хто у групі ризику?

  • ВИСОКИЙ ПРІОРИТЕТ мають люди, яким понад 60 років і які мають хронічні захворювання, а також люди старше 75 років (за віком) і молодші 60 років (включно з дітьми), які мають хронічні захворювання, що визначають ризик тяжкого перебігу хвороби.
  • СЕРЕДНІЙ ПРІОРИТЕТ мають дорослі від 18 років, які не пройшли первинну вакцинацію від коронавірусу.
  • НИЗЬКИЙ ПРІОРИТЕТ мають здорові діти до 18 років.

В окрему групу виділяють:

– Вагітних (ревакцинацію від коронавірусу рекомендують за кожної вагітності);

– Людей з імуносупресією. Це, наприклад, люди з онкозахворюваннями, які вживають спеціальні препарати. У таких випадках рекомендують не одну дозу для первинної вакцинації, а більше.

– Людей за професійною ознакою. Повторно вакцинуватися рекомендують військовим, медикам, працівникам освітньої сфери й обслуговування, військовим.

Якщо ви не в групі ризику, то отримати вакцину також можна (навіть якщо до цього отримали три або більше щеплень). Наприклад, повторно вакцинуватися можна за власним бажанням чи якщо плануєте подорож в іншу країну (деякі можуть вимагати вакцину). Але лише за умови, що вакцина є в достатній кількості (зараз в Україні немає дефіциту).

Вакцинуватися можна безоплатно, якщо записатися до сімейного лікаря. Після візиту можна отримати щеплення в найближчому пункті вакцинації.

Чи треба щепитися тим, хто нещодавно перехворів?

Якщо людина не мала жодної дози вакцини, то вакцинуватися варто навіть після того, як вона перехворіла. Ревакцинацію, тобто повторне щеплення для людей із груп ризику, рекомендують робити щонайменше за шість місяців від отримання першої вакцини. 

   

У липні виявили майже 12 тисяч випадків COVID-19, із них 2,5 тисячі захворілих перебувають на стаціонарі (це невеликий відсоток госпіталізації). Наскільки небезпечний субваріант коронавірусу FLiRT, чим від нього краще вакцинуватися і як на зберігання вакцин впливають обстріли й відключення світла, читайте тут.