Відключень світла можна уникнути до середини жовтня, пояснює ДТЕК.

Зараз стабілізаційні графіки не застосовують, бо генерацію частково відновили, а температура повітря знизилася. Так може тривати до середини жовтня, якщо не буде нових атак на обʼєкти енергоінфраструктури чи аномальної спеки, каже ДТЕК.

Утім із настанням холоду навантаження на систему збільшиться: люди почнуть користуватися електроопаленням і будуть більше вмикати світло ввечері, бо темнішатиме раніше. Тоді Укренерго почне вводити обмеження, тому графіки можуть повернути.

Окрім того, ДТЕК пояснює, що ситуація все ще складна, бо енергосистема втратила близько 9 ГВт потужностей під час російських атак. Швидко відновити все неможливо, тому світло можуть вимикати до кінця наступного опалювального сезону.

   

Наприкінці липня «Укренерго» повідомляло, що наступні три місяці в Україні мінімально вимикатимуть світло або взагалі не вимикатимуть, якщо не буде зовнішніх впливів на енергосистему. 

Напередодні до енергосистеми достроково підключили блок АЕС. Він додасть 1000 МВт потужності, тобто зробить енергосистему більш стабільною й поліпшить ситуацію з відключенням світла. Згодом підключили ще один енергоблок на АЕС, щоб зменшити дефіцит електроенергії.