Меморіальний парк для поховань військових хочуть створити біля Берковецького кладовища у Києві, каже в інтерв'ю Hromadske ветеран «Азовсталі» Олександр Скорик.

Зараз Скорик працює заступником директора КП «Спецкомбінату», що надає ритуальні послуги. Він зазначає, що уже має план створення меморіального парку й зараз землю для нього виводять з комунальної власності. Це буде парк з плитами на траві й військових ховатимуть там, а не за парканом Берковецького кладовища (бо там скінчилися місця).

За словами Скорика, більшість кладовищ Києва уже закриті, тобто на них не ховають, або напівзакриті (можна докласти труну чи урну до могили родичів).

А серед відкритих кладовищ у місті найбільшим є Лісове з 800-метровою алеєю загиблих військових. «Їх кладуть по восьмеро в ряд. Колись і там місце закінчиться», — коментує ветеран.

   

У Гатненській територіальній громаді під Києвом планують побудувати Національне військове меморіальне кладовище. Проєкт першої черги будівництва Національного військового меморіального кладовища уже пройшов державну експертизу. 

На будівництво мають витратити 1,8 мільярди гривень. Там планують створити сектори поховань, монументи, меморіал, адміністративну будівлю, будинок трауру, господарську будівлю, а також пункт охорони, ангар, артезіанські свердловини, трансформаторні підстанції й котельні.

Однак місцеві жителі виступали проти будівництва. За їхними словами, місцевість має складну систему підземних вод і вирубування лісу може забруднити Мархалівку й прилеглі села. Якщо осушити території, то вода зникне, а якщо ні, трупні отрути потраплять у підземні води й будуть у нас у колодязях», – коментували селяни.

Окрім того, «Главком» опублікував розслідування, згідно з яким компанію-підрядника створили на наступний день після оголошення тендеру. Утім Мінветеранів пояснило, що консорціум створили для реалізації конкретного проєкту і це є розповсюдженою практикою, яка не суперечить законодавству.

Обкладинка й фото: Олександр Хоменко / Hromadske