Активісти ГО «Спадщина» зупинили незаконні роботи у «Будинку з хлібною лавкою» на Ярославовому Валу, 27. 

Будинок є пам'яткою місцевого значення. На паспорті об'єкта зазначено, що там планували проводили протиаварійні роботи. Натомість будівельники витягнули віконні рами й змінили геометричні форми будівлі, а коли побачили, що їх фотографують, то заховалися у будинок.

Активісти викликали поліцію й будівельників забрали до відділку. Також пам'яткозахисники написали заяву за статтями про самоправство та умисне руйнування обʼєктів культурної спадщини.

Окрім того, за їхніми словами, на банері вказано, що протиаварійні роботи проводить «Архітектурне бюро Віхарєва». «Це той, який сидить в консультаційній раді департаменту охорони культурної спадщини та проєктує ЖК «Тургєнєвъ». Де скандальна «реставрація», там і він, з чого б це?», – коментують активісти.

   

«Архітектурне бюро Віхарєва» також було автором проєктів реставрації будинку Рутковського на вулиці Кониського, кесону на Оболоні, садиби архітектора Карла Шимана й будинку Новікова на Подолі.

   

«Будинок з хлібною лавкою» – це 164-річна будівля на вулиці Ярославів Вал, 27, яка є памʼяткою архітектури місцевого значення. Будинок є представником найстарішого періоду забудови Ярославового Валу, що збереглася.

Тривалий час будинок перебуває в закинутому стані. Улітку 2023 року тут уже починали «протиаварійні роботи», після яких садиба втратила частину внутрішніх перекриттів й отримала пробоїну з внутрішнього боку. У січні 2024 року законсервували вхід до памʼятки.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов