Колишню жіночу в’язницю в Челсі (історичний район Мангеттена у США) перетворить на доступне житло архітектурна студія CookFox Architects, повідомляє Dezeen.

Будівлю побудували в 1931 році в стилі ар-деко з фасадом із коричневої цегли, кастового бетону та теракота. Раніше ця будівля слугувала торговельним флотом для моряків. 

У 1970-х роках будинок перетворили на жіночу в’язницю. Через ураження штормом «Сенді» та історію поганого поводження з ув’язненими колонію закрили. Відтоді будівля закинута.

Що планують робити далі

Тепер тут побудують ЖК «Ліберті-Лендінг» із 146 доступними квартирами. Також тут буде можливість знімати тимчасове житло. Квартири отримуватимуть сім’ї з низьким рівнем доходу.

Тут планують розширити плити перекриття, щоб створити простір для коридору та квартир. Задню цегляну стіну будівлі перетворять на міжкімнатну перегородку. Наявні вікна розширять і встановлять замість них вікна. З дахів і терас створять сади для мешканців. Історичні елементи інтер’єру обіцяють відреставрувати і перенести. 

Огородження на вікнах і даху приберуть, щоб забезпечити більше світла. «Знаковий вхід у стилі ар-деко повернуть до свого оригінального дизайну», – додали архітектори.

   

На місці реконструйованого терміналу метро 1930-х років у Нью-Йорку компанія Google відкрила штаб-квартиру в лютому 2024 року. Архітектори CookFox Architects додали ще девʼять поверхів до ревіталізованих трьох поверхів будівлі метрополітену. Частину тунелю відрізали, відновивши пішохідну зону на Гудзон-стрит.

Фото й обкладинка: CookFox Architects