Корпус «Центру дитячої кардіології та кардіохірургії» МОЗ України постраждав внаслідок масованої атаки РФ по Києву 8 липня.

Дитячий корпус центру розташований неподалік «Охматдиту». Унаслідок російського обстрілу, зокрема, пошкоджені операційні, реанімація й палати корпусу.

На момент удару в корпусі проходив амбулаторний прийом, три операції, а у відділенні реанімації перебували 18 дітей. Ніхто не зазнав поранень, проте на повне відновлення будівлі знадобиться близько року. Зараз операції проводять у корпусі для дорослих, кажуть у центрі.

Відновити будівлю дитячого корпусу, яку побудували ще в 1894 році, допомагають органи влади, міжнародні партнери й благодійники. Крім того, триває збір коштів на допомогу центру. Підтримати донейтом можна за посиланням.

 

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Загалом пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит» і повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень. Наразі «Охматдит» частково відновив роботу – знову працюють лабораторія й центр крові, функціонує відділення радіології.

Загалом благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок «Охматдиту». Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень уже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

Згодом МОЗ повідомило, що пошкоджений корпус «Охматдиту» планують відновити до зими. Медзаклад уже провів «прозорий конкурс» й обрав підрядника на відбудову. Утім МОЗ звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок тендеру на відбудову. 

У медзакладі наголосили, що конкурс проводили приватно «з метою відкритого й добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Але під час пресбрифінгу голова МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що тендер скасують і проведуть заново вже на Prozorro.