КП «Плесо» оголосило сьомий тендер на розчищення озера Синє, повідомив гендиректор підприємства Вячеслав Савицький.

Відновлення водойми розпочнуть після визначення переможця й підписання відповідного договору. Насамперед планують розчистити озеро, щоб розкрити ґрунтові джерела, унаслідок водойму додатково наповнять і поліпшать її екологічний стан. 

Також планують розчистити з’єднувальну протоку й об’єднати озеро в кільце для вирівнювання рівнів води. «За більш сприятливої економічної ситуації в місті» проведуть благоустрій території довкола озера, зазначив Савицький.

   

Обміліле озеро Синє на Виноградарі планували відновлювати орієнтовно в середині вересня 2023 року.

Рятувати озеро збиралися ще у 2022 році, але через повномасштабну війну роботи не виконали. На ревіталізацію Синього виділили 35 мільйонів гривень, але розподіл коштів мали узгодили з військовою адміністрацію. Там розглядали його більше, ніж півтора місяця, але Возний запевняє, що розподіл коштів підпишуть. 

Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар, що в Подільському районі Києва. Озеро утворилася ще в льодовиковий період, пише КМДА. Доказом цієї версії називають наявність на дні синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Тендер на розчищення й благоустрій озера Синього вшосте не відбувся. Щоразу пропозиції учасників відхиляли. Тендери скасовували через неспроможність учасників якісно підготувати документи або через подання пропозицій, що перевищували встановлений ліміт фінансування. Загалом на розчищення планували витратити майже 96 мільйонів гривень.

ФОТО Й ОБКЛАДИНКА: Михайло Сторожук