Архітектурне бюро IK-architects до свого 12-річчя запустило проєкт «Майбутнє Минулого» зі свідомої реновації, відбудови й захисту пам’яток українських міст.

Мета проєкту – запропонувати план відновлення занедбаних будівель і привертати увагу спільноти й інвесторів. Зокрема, бюро оголосило Open Call, щоб зібрати занедбані історичні об’єкти й локації – старовинні будівлі, житлові й громадські простори. Архітектори планують адаптувати такі будівлі під потреби сучасного суспільства, однак «із повагою до минулого».  

Команда IK-architects уже почала реновації в межах соціального проєкту Vilna School. Зокрема, архітектори відновлюють українські школи, які постраждали під час російсько-української війни. У липні команда підписала меморандум на відбудову зруйнованого ліцею №47 у Харкові.

Архітектурне бюро показало візуалізації майбутньої відбудови ліцею Фото: IK-architects

Щоб подати заявку, треба заповнити форму й вказати адресу локації, початкову функцію об’єкта й залишити контактні дані. Заявки можна подавати до 5 жовтня за посиланням. Подати можна необмежену кількість об’єктів, однак надсилати їх треба окремо. Також бюро шукає активістів і волонтерів, які долучаться до розширення проєкту на решту міст України.

   

У бюро IK-architects показали, який вигляд матиме відбудований ліцей №47 у Харкові, який зруйнували росіяни внаслідок ракетного обстрілу в липні 2022 року. Нова будівля поєднає функціональні блоки з великими просторами для відпочинку. Внутрішні дворики відокремлять склом від інтерʼєру школи, а для вчителів облаштують опен-спейс з окремими кімнатами для проведення онлайн-занять.

Фото й обкладинка: IK-architects, Олег Синєгубов