Горельєф «Курська битва» планують перенести з Національного музею історії України в Другій світовій війні в інше місце за майже 650 тисяч гривень, ідеться на сайті «Прозорро».

На скульптурі зображені радянські солдати, які штурмують німецькі рубежі на танку з написом «За родину». Горельєф присвятили визволенню російських міст Орел і Бєлгород. 

За даними тендеру, планують також провести монтажні й реставраційні роботи на мідній поверхні горельєфу. Зокрема, розчистити від нашарувань забруднень і корозії й дефектні місця, пофарбувати металевий каркас і клямери.

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій 16 серпня. Куди саме планують перенести горельєф, поки що невідомо.

Навіщо в музеї планують прибрати експозицію Другої світової війни

Знищити скульптуру неможливо, бо вона належить до частини Музейного фонду України. Тож її планують демонтувати й зберігатимуть у фондовій колекції. Музей планує прибрати всі пам’ятники й елементи радянської пропаганди.

«Наявний виставковий простір має позбутися радянського наративу, який десятки років пропагував міф «великої вітчизняної війни». Уже розпочався процес перебудови архітектури виставкових площ», – зазначають у музеї. Натомість тут хочуть створити експозицію про століття збройної боротьби українців за свободу й незалежність.

Директор музею Юрій Савчук пояснив, що йдеться не лише про незалежність за часів сучасної російсько-української війни, а й протягом 20 століття – від проголошення першої незалежності Четвертим універсалом у 1918 році. Музей історії України у Другій світовій війні також планують перейменувати на Музей війни за незалежність. 

Чому важливо зберегти скульптури в Музеї Другої світової війни

Повідомлення Музею про демонтаж барельєфу обурило українців, вони заявили, що музейники «руйнують культурну спадщину». Натомість варто було б «акцентувати на боротьбі українського народу». 

Ансамбль музею створили в 1980-х роках українські скульптори, архітектори й інженери, зокрема Віктор Єлізаров і Василь Бородай. «Ансамбль оспівує звитяги й жертви українського народу в боротьбі з нацистами, є об’єктом культурної спадщини й має охоронний номер», – додав засновник спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов. Він також зазначив, що 70% експозиції другого поверху вже демонтували, ще половина експонатів на першому поверсі недоступні для відвідувачів.

Соловйов створив петицію щодо збереження меморіального комплексу Музею історії України у Другій світовій війні. Зазначимо, що станом на зараз петиція набрала 3159 підписів із необхідних 25 тисяч.

   

Національний музей історії України у Другій світовій війні розташований на схилах правого берега Дніпра, на Печерську. До липня 2015 року мав назву «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років». Його заснували в жовтні 1974 року на честь 30-річчя визволення України від нацистських загарбників.

   

У липні 2023 року гендиректор музею повідомив, що Музей історії України у Другій світовій війні перейменують на Музей війни за незалежність.

Фото й обкладинка: Дмитро Соловйов, travels.in.ua