Залишки садиби Маліна (Зеленських), 1890 року, що на вулиці Кониського, 22, почали розбирати вручну, повідомив активіст Дмитро Перов. 

Місцеві жителі кажуть, що будівлю розбирають ті ж самі будівельники, які зруйнували садибу 19 липня. Перов також каже, що робітники вже вивезли балки.

«Хто поруч, викличте поліцію, решта – підтягуйтеся, спробуємо іншим способом пояснити стройбанам, чому варто дотримуватися закону», – написав активіст.

«Ділянка й будівля перебувають під арештом, а замовник будівництва – під підпискою про невиїзд. Суд заборонив проводити будь-які роботи на цій території», – додав Перов.

UPD. Вантажівка ТОВ «Сервіт» приїхала до садиби приблизно о 16:00. «З будівлі, яка перебуває під арештом, вивезли 130-річні деревʼяні балки, розібрали частину бічної стіни, яку не встиг зруйнувати екскаватор, і розбили фрагмент збереженого цегляного підмурку», – розповів активіст. Жовту історичну цеглу винесли на будмайданчик навпроти.

Сторож пояснив активістам, що роботи дійсно проводили й усе було «в межах закону», бо з містом підписали «меморандум про співпрацю». Дмитро Перов закликає київську поліцію вилучити вантажівку як речовий доказ у кримінальному провадженні щодо невиконання рішення суду. Відповідну заяву Перов склав на місці.

   

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває ще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли.

20 липня на Хрещатику провели акцію протесту після незаконного знесення садиби Маліна, яку ініціював активіст Дмитро Перов.

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання й утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня. 

А на засіданні ТСК Верховної Ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА й оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення в порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Фото, відео й обкладинка: Дмитро Перов