Який відсоток українців донейтить на потреби армії, навіщо вони це роблять і чому не почуваються волонтерами, ідеться в дослідженні благодійного фонду Kolo.

Скільки українців донейнять і кому довіряють гроші

Загалом незалежно від країни проживання й працевлаштованості донейтять 97% українців, «бо хочуть жити у вільній країні, щоб воїни залишалися живими і щоб цивільних не вбивали».

У благодійному фонді виділили фактори, які мотивують донейтити. Зокрема:

  • 77% донейтерів прагнуть допомогти людям;
  • 73% донейтерів упевнені, що так наближають перемогу;
  • 62% донейтять, бо їхні друзі, родичі чи знайомі зараз воюють;
  • 52% донейтерів вважають, що особисто причетні до проблеми;
  • 18% українців донейтять, коли збори більш креативні;
  • 5% донейтять через соціальний тиск.  

Респоденти зазначили, що донейтять, бо не мають змоги долучитися до ЗСУ або через почуття провини. Також українці переказують гроші, щоб підтримати військових, «врятувати життя й зберегти здоров’я воїну». Ще серед мотивації на донейти – «знищена русня».

85% українців довіряють друзями й знайомим, коли донейтять. Також 71% донейтерів довіряють благодійним організаціям, і 43% – військовим фондам. Протягом останніх трьох місяців респонденти донейтили:

  • у фонд «Повернись живим» – 59%;
  • напряму фондам від військових (Azov one, «Вовки Да Вінчі») – 47%;
  • на збори Сергія Стерненка – 39%;
  • до фонду Сергія Притули – 35%;
  • у фонд Kolo – 32%;
  • на збори Ігоря Лаченкова (Лачена) – 23%;
  • в інші організації – 29%.

Як часто й чому донейтять українці

Понад половина донейтить принаймні щотижня, а 15% опитаних переказують донейти щодня. 29% допомагають закривати збори хоча б раз на місяць. 

У фонді попросили кількома словами пояснити, чому українці донейтять. Найчастіше донейтери згадують терміни, пов’язані з перемогою, обов’язком, допомогою й війною.

Донейтери не означає волонтери

Kolo розділили поняття «бути волонтером» і «робити донейти». З усіх опитаних 25% вважають себе волонтерами. Респонденти пояснюють це тим, що «добровільна пожертва грошей (тобто фактично того ж часу), звісно, не дорівнює доставленню обладнання на фронт або його пошуку, але також є вагомим вкладом». Також опитувані зазначили, що кожен донейтить свої ресурси й кожен сам обирає свій час або знання, своє життя, гроші.

Решта респондентів відповіли, що «донейтів уже давно не достатньо, щоб вважатися волонтером», «донейт – це менше хвилини, закинув і забув. Волонтер – це той, хто закриває потребу повністю, морочиться з організацією зборів, підбором речей, купівлею, доставленням». 

Дослідження проводили впродовж травня-червня 2024 року. У ньому взяли участь понад 1500 українців, які живуть в Україні й за її межами. Дослідження провели за ініціативи фонду tech-спільноти України Kolo.

   

The Village Україна продовжує формат «ЗБІР ТИЖНЯ», у якому ми щотижня виділяємо важливий точковий збір на допомогу Збройним силам України. 

Мета формату «Збір тижня» – підсилювати невеликі точкові збори, які будуть максимально ефективними на конкретній ділянці. Пропозиції для розгляду збираємо за адресою [email protected] з позначкою «Збір тижня» в темі листа. Просимо надавати загальну інформацію про збір, конкретний підрозділ і мету збору, а також посилання на збір і супровідні медіафайли.

Фото й обкладинка: Monobank, Kolo